A hétvégére szép időt jósolnak, nem lesz már akkora hőség, eső is várható, bár reméljük, nem úgy, ahogy az ország egyes részein volt a napokban. A jégről is szívesen lemondunk...

- Vethetjük az egynyári virágokat, pl. körömvirág, oroszlánszáj, napraforgó.

- Ezen a hétvégén is esedékes lehet a fűnyírás, a gyep újravetése, a hézagok pótlása.

- A hagymás növényekről csak az elszáradt leveleket távolítsuk el, egyébként hagyjuk teljesen visszahúzódni.

- A vetéssorok között mulcsozzuk a talajt, vagy vessünk a sorok közé zsázsát, spenótot, hónapos retket, egynyári fűszernövényeket.

- A gyomlálást nem ússzuk meg most sem, de a legtöbb gyomnövény mehet a komposztra. Csak virágzó nem, mert az magjaival elszaporodik.

- A pitypangot célszerű egyesével kihuzigálni a gyepből, leveléből finom saláta, virágából méz készíthető. Ez utóbbihoz találtunk egy receptet itt:

Pitypangméz
"Hozzávalók: 1 liter vízhez számítva 1-2 marék pitypangvirág. Csak a virágja, a szárát ki kell hagyni, mert kesernyésebb ízű. Ugyanehhez a mennyiséghez 1 kg kristálycukor és egy vaníliás cukor, kevés citromlé.
Elkészítés:
A frissen szedett virágokat vízbe téve forráspontig hevítjük. Amikor kezd forrni a víz, azonnal lekapcsoljuk, fakanállal lenyomkodjuk a felfutó virágokat, majd lefedjük és 24 órán át állni hagyjuk. Másnap felmelegítjük a főzetet, de nem forraljuk, hanem leszűrjük, és a szűrőben alaposan kinyomkodjuk a virágfejeket. Az így kapott folyadékhoz hozzáadjuk a cukrot, vaníliás cukrot, citromlevet és lassú tűzön főzni kezdjük. Időnként megkavarjuk. Méz sűrűségűre főzzük. Ha felforrna, félretesszük, kissé hűlni hagyjuk, majd tovább főzzük. Ez az úgynevezett “húzatás”. Ha elég sűrű, üvegekbe töltjük, pár csepp propolisszal tartósítjuk (üvegenként 5-6 csepp)."

Kertészettel kapcsolatos program most Debrecenben lesz, a Kertészeti Szakkiállítás a Főnix Csarnokban.

A vasárnap pedig az édesanyáké, szedjünk, vegyünk nekik gyönyörű csokrokat!

Szép hétvégét!