Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Régi népélet naptára

május június kender időjárás

Május - Pünkösd hava

22. hét:

- május 31. (Petronella): Ha Petronella derűs napra ébred, jó lesz a kendertermés. A kender nem csak a vászon alapanyaga volt, hanem gyógyításra is használták: kendermaggal kezelték a gilisztás gyereket és a lovat is.

A háziasszonyok a mák virágzását is figyelték. Tapasztalataik szerint, ha bőven virágzik a mák, lesz bőven szalonna és zsír is a főzéshez.

A héten júniusba lépünk. A hónap elnevezése egyesek szerint a régi római "Junius"-nemzetség nevéből ered. Lehetségesnek tűnik, hogy a naptárt megreformáló Caesar fiáról, Marcus Junius Brutusról nevezték el. Amikor azonban Brutus meggyilkolta a saját apját, méltatlanná vált arra, hogy egy hónap névadója legyen, ezért ettől fogva Juno istennőtől származtatták az elnevezést. Ez a magyarázat könnyen beivódott a köztudatba, hiszen Juno istennő, a csillagos égbolt királynője is tagja volt a március, április és május neveket adó isteni családnak (Mars, Vénusz, Jupiter).

A népi megfigyelések szerint a június – bár a nyár kezdete – veszélyes lehet. „Júniusi derült ég bőség, júniusi sár szükség” – tartja a népi bölcsesség, mert ilyenkor már nem hiányzik az eső a gabonának.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Régi népélet naptára

május  szőlő méhek Orbán

Május - Pünkösd hava

21. hét

- május 25. (Orbán): A méhek ekkor kezdenek rajzani, ezért is hívják őket "Orbán bogarainak". Orbán a vincellérek, szőlőművesek, kocsmárosok patrónusa, szobra gyakran található a szőlőhegyeken. Ha jó időt hoz, szobrát virágokkal díszítik, bort visznek neki, de ha rosszat, akkor besározzák, megvesszőzik, mert ha hűvösebb ilyenkor az idő, az árthat a virágzó szőlőnek. Van, ahol az a mondás járja: „Azt is agyon kellett volna ütni, aki Orbánt beletette a kalendáriumba.”

Sok helyen az utolsó fagyosszentnek tartják.

- május 28. (Csanád): Ha nedves az idő, a széna nagyra nő. Viszont kendert már nem szabad vetni ettől a naptól.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

A rendes kertész már vetéskor megjelöli a sorok végén, mit hova vetett, de sokan úgy gondolják, a kikelő növénykéket simán felismerik. Gyakorlottaknál ez talán így is van, de a biztonság (és a kerti dizájn) kedvéért még most sem késő áttekinthetővé tenni a veteményest. Ehhez gyűjtöttem néhány könnyen megvalósítható ötletet, amelyeket egy este vagy egy esős délután alatt simán elkészíthetünk.

sorjelölő veteményes DIY május
Jól jöhet a törött virágcserép

Régi népélet naptára

május fagyosszentek ültetés bor

Május - Pünkösd hava

19. hét:

- május 12. (Pongrác): A fagyosszentek első napja. A már melegedő időjárás ilyenkor sokszor hirtelen lehűl, gyakran fagyot is hoz. Fagyosszentek előtt nem tanácsos palántát ültetni. A Pongrác-napi eső nem jó a gabonára, árt a szőlőnek, viszont a mező szép zöld lesz tőle. Amilyen az időjárás Pongráckor, olyan lesz Orbánkor (május 25.) is.

- május 13. (Szervác): A fagyosszentek második napja.

 "Szervác, Pongrác, Bonifác, mind fagyosszentek,

Hogy a szőlő el ne fagyjon, füstöljenek kentek!"

- május 14. (Bonifác): A földeken általában megvárták a fagyosszenteket, és csak utána ültették az uborkát, babot, paradicsomot.

 A magyar legendárium szerint Pongrác subájában fagyott meg a kánikulában, Szervác a Tisza közepén fulladt meg víz nélkül, Bonifácot pedig a szúnyogok csípték halálra. Ezért bosszút esküdtek, minden évben visszajárnak, és mindent megtesznek, hogy elpusztítsák a termést: széllel, faggyal, jégesővel.

- május 15. (Zsófia): Erre a napra esőt jósolnak. Egyes vidékeken a néphit szerint a fagyosszentek utáni Zsófia is hozhatott fagyot:

"Pongrác, Szervác, Bonifác,

Zsófia is lehet gyász."

Ha valamilyen szerencse folytán szép idő van ezekben a napokban, az bő szőlőtermést jelent: "Sok bort hoz a három ác, ha felhőt egyiken sem látsz."

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Május 1-jén nemcsak az édesanyákat és a munkát ünnepeljük, de idén a Nemzetközi Napraforgó Gerillakertész Nap (International Sunflower Guerrilla Gardening Day) 10. évfordulóját is. Az akciót a Európában Richard Reynolds karolta fel, aki aki Nagy-Britanniában sorra szervezi ötletes akcióit.

napraforgó május 1. gerillakertész

Aki csatlakozni szeretne, nem kell mást tennie, csak fogni néhány szem napraforgómagot és egy tollat, keresni egy arra alkalmas helyet, a tollal 2-4 cm mély lyukat fúrni, a magokat elültetni, megöntözni és később sem elfeledkezni róluk! Ha többen megyünk egyszerre, kisebb napraforgótáblát is ültethetünk, ha figyelembe vesszük, mennyi olyan hely van a fővárosban (is), ahol elkelne néhány növény. (Egyébként úgy tudjuk, Magyarországon közterületen engedély nélkül virágot ültetni még mindig illegálisnak számít...)
 

napraforgó május 1. gerillakertész

Ha találunk szervezett akciót mára (pl. ez a csoport), csatlakozhatunk, de nem feltétlenül kell másokra várni, akárhol az országban ga(rá)zdálkodhatnak a gerillák. A lényeg, hogy ha egyszer elültettük a magot, viseljük gondját, ahogy a saját kertünkben is tennénk!

Éljen május 1-je!

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek