Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Május 1-jén nemcsak az édesanyákat és a munkát ünnepeljük, de idén a Nemzetközi Napraforgó Gerillakertész Nap (International Sunflower Guerrilla Gardening Day) 10. évfordulóját is. Az akciót a Európában Richard Reynolds karolta fel, aki aki Nagy-Britanniában sorra szervezi ötletes akcióit.

napraforgó május 1. gerillakertész

Aki csatlakozni szeretne, nem kell mást tennie, csak fogni néhány szem napraforgómagot és egy tollat, keresni egy arra alkalmas helyet, a tollal 2-4 cm mély lyukat fúrni, a magokat elültetni, megöntözni és később sem elfeledkezni róluk! Ha többen megyünk egyszerre, kisebb napraforgótáblát is ültethetünk, ha figyelembe vesszük, mennyi olyan hely van a fővárosban (is), ahol elkelne néhány növény. (Egyébként úgy tudjuk, Magyarországon közterületen engedély nélkül virágot ültetni még mindig illegálisnak számít...)
 

napraforgó május 1. gerillakertész

Ha találunk szervezett akciót mára (pl. ez a csoport), csatlakozhatunk, de nem feltétlenül kell másokra várni, akárhol az országban ga(rá)zdálkodhatnak a gerillák. A lényeg, hogy ha egyszer elültettük a magot, viseljük gondját, ahogy a saját kertünkben is tennénk!

Éljen május 1-je!

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Gyártsunk magbombát!

A magbomba eredetileg a gerillakertészek "fegyvere", mert nem robban, mégis nagyot szól. A kis agyaglabdákba gyúrt magokat észrevétlenül el tudják szórni útközben, be tudják hajigálni elhagyott telkek kerítésein, aztán a többit a természetre bízzák.

Ugyanezt megcsinálhatjuk a saját kertünkben is, pl. ha nagyon természetes hatású virágos rétet szeretnénk a ház körül. A magbombáknak köszönhetően teljesen véletlenszerű lehet, mi kerül egymás mellé, így az eredmény is nélkülözi a megtervezett kert benyomását.

Legyen színes a világ!

Ez a gerillakertészek egyik célja, akik engedély nélkül magot vetnek, virágot, fát ültetnek olyan helyekre, ahol szerintük hosszabb távon is szükség lehet erre. Az igazi gerilla persze később is gondját viseli "kertjének", de a másik cél, a figyelemfelkeltés akkor is sikerül, ha az akció csak ideiglenes. Nálunk inkább ez utóbbi jellemző, és a fő motiváció a sivárság, szürkeség és a szemét elleni küzdelem, vagy éppen a kátyúk miatti elkeseredettség, ahogy ez nemrég a Sirok-Bükkszék közötti 8 km-es szakaszon történt. A lakosok megelégelték a kátyúhegyeket (400-nál abbahagyták a számolást), és muskátlikat ültettek az aszfaltlyukakba. Azt nem tudom, időközben kijavították-e az úthibákat, de hogy felfigyeltek a dologra, az biztos.

image.aspx.jpg

A Wikipédia definíciója szerint "a gerillakertészet (guerrilla gardening és avant-gardening) erőszakmentes civil kezdeményezés, amelynek során a lakosság hivatalos engedély nélkül virágokat, fákat helyez ki vagy ültet el különböző nyilvános helyeken, ahol arra megítélésük szerint hosszú távon szükség van."

A mozgalom történetéről már sokan írtak, erre most nem térnénk ki, de magyarul olvashattok róla pl. itt

Európában legaktívabb képviselője Richard Reynolds, aki Nagy-Britanniában sorra szervezi ötletes akcióit. Humorérzékét is dicséri a mai napra meghirdetett Royal Weeding Day, vagyis a Királyi Esküvő Napján király(i) gyomlálás folyik majd (remélhetőleg) nemcsak Anglia-szerte.


A nagy gyomlálás után pedig május 1-én 5. alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Napraforgó Gerillakertész Napot (International Sunflower Guerrilla Gardening Day). A csatlakozni vágyóknak nincs más dolguk, mint néhány szem napraforgómaggal és egy tollal elindulni (lehetőleg csoportosan, hiszen a gerillakertészet alapvetően nem magányos műfaj), keresni egy arra alkalmas helyet, lyukat fúrni, a magokat elültetni, és később sem elfeledkezni róluk! A cél ugyanis a hosszú távú városképszépészet lenne, nem csak egyszeri fellángolás, politikai akció vagy figyelemfelkeltés, ahogy ez nálunk sokszor lenni szokott. Bár ez utóbbira is nyilvánvalóan szükség van (ld. a kátyúkat elkezdték betemetni, ahogy virágokat ültettek beléjük), de nem neveznénk hagyományos gerillakertészetnek.

Visszatérve a hétvégére: sokat keresgéltünk a neten, lesz-e valamilyen akció nálunk is napraforgóültetés-ügyben, de nem találtunk semmit. Ha tudtok ilyesmiről, jelezzétek, ha nem, itt egy kis kedvcsináló, vasárnapig még össze lehet hozni valamit… (Egyébként úgy tudjuk, Magyarországon közterületen engedély nélkül virágot ültetni még mindig illegálisnak számít, csak hogy tudjatok róla!)


 

 

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek