A leghatékonyabban most lehet kirángatni a gyomfákat, melyeket a kerthasználók sokféleképpen ítélnek meg: vannak, akik a természet csodájának tartják, hogy a nem ültetett jövevény szépen vagy éppen vadul gyarapszik. Gyökérsarjról, a szél sodorta vagy a madarak lábáról, tolláról lepottyanó magból gyorsan serkennek. Ezeket mondják invazív, pionír fajoknak is, nem véletlenül, hiszen a szívós növények szinte mindenütt képesek gyökeret ereszteni, s ha ez megtörtént, akkor igen sebesen növekednek, terebélyesednek. A zöld platán, dió, mandula és a bálványfa magja hajlamos a kert kevésbé szem előtt lévő részén megkapaszkodni. Jelenlétük csak akkor tűnik fel, ha már jókora fává cseperednek, ilyenkor általában megkegyelmeznek nekik. De később a hatalmasra növekvő gyomfa már csak a kerítés közelsége miatt is kellemetlenséget okoz.

A bálványfát sem szabad a kertbe engedni, hacsak nem direkt őt választottuk

A kerthasználók véleménye megoszlik, ha dönteni kell róluk. Aki ismeri őket, amint meglátja a zsenge hajtást, gondolkodás nélkül csavarintja ki a földből. Később pedig valóban csak dönteni lehet. Aki vágott már szűk helyen fát, tudja, nem egyszerű károkozás nélkül végezni vele.

Vannak, akik örülnek minden törzses zöldnek. Sajnos, hamar késő lesz, mert ezek a fák néhány év alatt már akkorára nőnek, amely kivágásának egy műkedvelő nem kezd neki. Még néhány év várakozás, és ekkor már a favágáshoz értőnek is neki kell veselkednie.
Egyszerűbb most, még kisebb korában megszabadulni tőle. A legjobb, ha minél nagyobb gyökérrel együtt kivesszük a földből. Ha ez már nem sikerül, akkor amilyen mélyen lehet, ki kell vágni vagy fűrészelni. Nagyon alkalmas szerszám, félig fejsze, félig csákány a kapircs. Az alaposan csonkolt fácska az idén már valószínűleg nem hajt ki, jövőre pedig a földben maradt gyökérből előtörő néhány leveles friss hajtásokat rendszeresen kell gyomirtóval permetezni, vagy be kell kenni valamilyen totális, gyökéren keresztül ható gyomirtó szerrel. Ha következetesek vagyunk, akkor egy szezon alatt ki lehet pusztítani a nemkívánatos jövevényt.

Viszonylag új jövevény a kaukázusi medvetalp (Heracleum mantegazzianum). Fácskává képes nőni, de óvatosan kell vele bánni, mert hozzáérve súlyos égési sérülést okozhat, és maradandó hegek képződhetnek, amint a bőrt napfény éri.

Medvetalp

Az invazív gyomnövényeket többféle szempont szerint csoportosítják, de nem téved, aki az alábbiaktól – különösen a törzsesektől – igyekszik kertjét, de még a közeli utcarészt is mentesíteni:

1. Akác (Robinia pseudo-acacia)
2. Alkörmös (Phytolacca americana)
3. Ártéri keserűfű (Fallopia japonica)
4. Átoktüske (Cenchrus incertus)
5. Bálványfa v. ecetfa (Ailanthus altissima)
6. Betyárkóró (Conyza canadensis)
7. Bíbor nenyúljhozzám (Impatiens grandulifera)
8. Borzas kúpvirág (Rudbeckia hirta)
9. Csicsóka (Helianthus tuberosus)
10. Egynyári seprence Erigeron annuus

Az özönnövényekről bővebben is olvashatunk a Magyar Állami Természetvédelem hivatalos honlapján itt.

További invazív növények listája Facebook-oldalunkon