Tegnapi posztunkban már szóltunk a neve ellenére nemcsak december 6-án, de az egész karácsonyi, újévi időszakban közkedvelt mikulásvirág életben tartásáért folytatott küzdelemről. Ma a vele kapcsolatos legendákról ejtünk pár szót.

A Mexikó trópusi vidékein őshonos mikulásvirágot először az ott térítő ferencesek használták karácsonyi dekorációként. A piros levelek alakzata miatt „karácsonyi csillagnak” is nevezett növényről két legendát is említenek. Az egyik az 1500-as évekre nyúlik vissza, amikor is egy nagyon szegény mexikói kislány azon búslakodott, hogy nem tud a karácsonyi ünnepségre ajándékot venni. Bánatát látva egy angyal azt tanácsolta, a templomhoz vezető úton gyűjtsön növénymagokat, és azt vigye ajándékba. Így is tett, és a következő hajnalra a magokból csodaszép mikulásvirágok nőttek.

P1070785.JPG

A másik legenda a 17. századból származik, főszereplője egy Pedro nevű fiú. Ő is a templomba indult, hogy megnézze a az ott kiállított betlehemet. Ajándékba az út széléről szedett zöld ágakat. Sokan kinevették, hogy ilyen ajándékot szán a kis Jézusnak, ám amikor lefektette a jászolhoz az ágakat, gyönyörű piros levelek lepték el azokat.

betlehem oaxaca.JPG

Mexikóban karácsony előtt ma is sok templom előtt cserepes mikulásvirágokkal díszítik körbe a betlehemes jelenetet. A legszebb állítólag az oaxacai katedrális (kép fent) előtt látható , úgyhogy aki esetleg arra jár a napokban, mindenképpen nézze meg!