A mikulásvirág (Euphorbia pulcherrima) sok szobanövénnyel ellentétben nem a virágzatával, hanem színes felleveleivel díszít. Ma már számtalan formájú és színű fellevélváltozattal találkozhatunk. A legdivatosabb és legkeresettebb, az ünnepek jellegzetes színe miatt a piros, de létezik krémfehér, halványrózsaszín, sárgás változat is.

Nevét onnan kapta, hogy Miklós napjára éri el legpompásabb állapotát, de már november közepén is kapható a boltokban, így Erzsébet és Katalin névnapra is biztosan sokan ajándékozzák. A karácsonyi ünnepek egyik meghatározó szobanövénye, hiszen a dekoráció elmaradhatatlan kelléke. Eredetileg a mikulásvirág egy magasabb növésű cserje, ám a 60-as évektől folyamatos nemesítésekkel alacsonyabb és bokrosabb fajtákat hoztak létre, melyek élettere átterjedt a kertből a lakásba.

A hozzáértést meghálálja
Sok fajtáját törpésítő szerrel is kezelik, így legtöbbször az ünnepek elmúltával a növény megnyurgul és felkopaszodik, ahogy a szer hatása elmúlik. Belső ablakpárkányok téli dísze lehet, hiszen kedveli a sok szűrt fényt, alacsonyabb hőmérsékleten, kb. 16°C-on érzi magát a legjobban. Nem igényel túlzott odafigyelést, öntözésével csínján kell bánni, abban az esetben adjunk neki vizet, ha a föld felső rétege nem nedves, illetve, ha a növény hervadni kezd. Virágzáskor gyakori permetezést igényel.
Vásárláskor figyeljünk oda arra, hogy a növény kis sárga virágai bimbós állapotúak legyenek, így kihasználhatjuk a maximális virágzási időszakot.
Rövid életű növény, általában egy virágzásig tart, de megfelelő gondozással következő karácsonykor is gyönyörködhetünk benne.

Ha elmúltak az ünnepek
A levelek lehullása után vágjuk vissza a növényt 10 cm-es ágakra, és májusig árnyékos helyen tartsuk majdnem szárazon. Májustól folytatni kell az öntözést, rendszeres tápoldatozást. A hajtások megjelenésekor néhányat vágjunk le úgy, hogy 5 ágat hagyjunk meg. Szeptember végétől tartsuk a növényt kora estétől másnap reggelig fekete zsákban, így biztosítjuk a megfelelő sötétséget (rövidnappalt) egészen 8 héten át, ezután visszatérhetünk a normális gondozásra.