Fura időszak van mostanság. Január vége lévén sokan már a tavaszt várják, mások nem bánnák, ha lenne még egy kis tél. A növények sem igazán tudják, mitévők legyenek: a hóvirág már újévkor kibújt, sok növény hozza rügyeit, pedig a nagy fagyok még csak most várhatók. Legalábbis az előrejelzések szerint. Mindenesetre, akinek nincs elég türelme kivárni, míg a tavaszi hagymások kibújnak a kertben, vagy esetleg kertje sincs, hajtasson ilyen növényeket a lakásban.

Mit is nevezünk hajtatásnak? A hagymákat korábbi virágzásra késztethetjük, ha először bizonyos ideig alacsony hőmérsékleten tarjuk (9°C alatt), majd később meleg helyre visszük.
Az egyik megoldás, ha saját magunk ültetjük el a hagymákat valamilyen közegbe. Ez az előrelátó virágbarátok módszere: a kiválasztott (lehetőleg előkezelt) hagymákat ősszel ültessük cserépbe vagy más egyéb díszes edénybe. Ügyeljünk arra, hogy a cserép alján mindig legyen vízelvezető nyílás, különben a pangó víz kárt tehet a hagymákban. Az edény aljára terítsünk jó szerkezetű, homokos közeget vagy földet. Az ültetési mélységre mindig figyeljünk: általános szabály, hogy amekkora a hagyma, annak a kétszeres mélységébe kell ültetni.

Ha tarka virágpompát szeretnénk, érdemes több különböző hagymás növényt összeültetni. Szép kombinációt alkot a pink tulipán a fehér nárcisszal, előtte a lila gyöngyikével. Azonos fajta növényeknél érdemes azonos színűeket választani, úgy elegánsabb az összhatás. Figyeljünk arra is, hogy a hagymák szorosan egymás mellé kerüljenek, a legjobb, ha a csúcsuk éppen összeér. A maradék földdel töltsük fel az edényt, de úgy, hogy a cserép pereme alatt hagyjunk 1 cm-t az öntözővíznek (lehetőleg lágy víz). Ezután helyezzük az edényt hűvös és teljesen sötét helyre. Írjuk fel, mikor ültettük el a hagymákat, majd figyeljünk arra, hogy a földjük állandóan nedves legyen (heti egyszeri öntözés).

Amikor megjelennek a kis zöld hajtáscsúcsok, a hagymákat lassan vigyük a fényre, de a hőmérsékletet továbbra se emeljük. Díszítsük mohával vagy egyéb más közeggel a hagymák közötti szabadon hagyott felületeket. Miután a virágrügyek már szabad szemmel is jól láthatók, vigyük be őket a szobába (19°C körüli hőmérsékletre). Ügyeljünk arra, hogy ne tegyük őket direkt napfényre vagy hősugárzó mellé, így néhány hét múlva már illatos virágpompában gyönyörködhetünk.

Ma már több helyen találkozhatunk a jácintüveggel, mely tökéletesen alkalmas a jácint (vagy más hagymás) hajtatására. Ennek hiányában persze bármilyen szűkebb szájú pohár is megteszi, csak a hagyma ne csússzon bele. A már korábban említett módszerrel szemben ennek a módszernek nagy előnye az egyszerűsége, viszont a hátránya közé tartozik, hogy csak egy darab növényt hajtathatunk vele. Az üveg aljára öntsünk vizet, a hagymát tegyük az üveg szájára, így a gyökérnek van elég hely fejlődni. A hagymát természetesen hideg és sötét helyre kell vinni. Az is megoldás lehet, ha hideg helyre tesszük, és a hagymát egy papírsüveggel takarjuk. Ha a gyökerek már elég hosszúak, a növényt melegebb helyre vihetjük. A színes virágbimbó jól jelzi, ha már levehetjük a papírsüveget. Ekkor a növényt már bevihetjük a szobába.

A végére pedig két ültetési terv, mely tetszés szerint módosítható:

1. Komplementer:

 

• ültetőláda: 50 cm x 40 cm

• fürtös gyöngyike (Hyacintus orientalis) (lila) – 4 db
 

• nárcisz (Narcissus sp.) (sárga) – 13 db


 

2. Pasztellszínek

 

• ültetőláda: 50 cm x 40 cm

• tulipán (Tulipa sp.) (halvány rózsaszín) – 10 db

• nárcisz (Narcissus sp.) (fehér) – 10 db

• fürtös gyöngyike (Muscari sp.) (kék) – 20 db