A növényeket, parkokat kedvelőknek nincs lehangolóbb látvány, mint amikor egy patinás vidéki kúria, kastély és parkja helyén lepukkant építményt és gazos dzsungelt talál. Jobb esetben lóg a kerítésen valamilyen kiírás, ami a látogatás tiltásáról szól. Nem is olyan sokára Magyarországon, határainkon belül is tervezhetünk a mostaninál több kertismereti programot.

A dégi park most is csodás.jpegA dégi park most is csodás

Évtizedes, de inkább fél évszázados lemaradást pótolva, főként az uniós támogatásoknak köszönhetően tucatnyi, nemzetközi szinten is különlegesnek számító kastélypark újul meg a közeljövőben.  A munka már elkezdődött, és sorra jelennek meg a híradások egy-egy befejezett vagy éppen megkezdett projektről. A táj- és kertépítőknek bőven adhat munkát a Magyarországon található sok száz történetinek mondott, gyűjteményes növényanyagot tartalmazó kert, csak pénz legyen elég! Mert bizony a kertrestaurálás, revitalizáció sokba kerül.

Több kastélykert részleges vagy teljes felújítása megkezdődött, illetve folytatódik. Köztük van a dégi Festetics kastély 300 hektáros parkja és a hathektáros tava is. A munka megkezdéséhez 750 millió forintot nyert el a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága, de a park teljes műemléki helyreállításának költségeit 6,5 milliárd forintra becsülik.

Fertődön van mit pótolni.jpegFertődön van mit pótolni

A fertődi Esterházy kastély felújításának harmadik ütemében a többi között restaurálják a keleti és a nyugati kamarakertek kerítését, és befejezik a narancsház épületének helyreállítását, valamint a télikert szintsüllyesztését is. A kertészeti munkálatok becslések szerint félmilliárd forintba kerülnek.

Megszépül a dobai Erdődy kastély parkja is.jpeg

Megszépül a dobai Erdődy kastély parkja is. Mintegy negyedmilliárd forintba kerül a park négy halastava és az ezeket ellátó vízrendszer megújítása, de ismét járhatóak lesznek a pompás park sétaútjai, és pótolják a kipusztult növényeket is.

A jövő évi naptárunkba érdemes bejegyezni egy-egy kirándulást ezekre a helyekre.