Keszthely r:Park Life kastélypark rekonstrukció

A szigorú elszámoltatású, uniós támogatással készülő beruházásokhoz, felújításokhoz tartozik az is, hogy ezeket általában a vállalt időpontokra befejezik. Egyszerűbb a feladatot időre elvégezni, mint az iszonyú papírmunkával járó halasztást kérni. Így van ez a keszthelyi Festetics-kastélypark felújításával is. December elején arra járva láthattam, hogy a kegyes időjárás jóvoltából nem kellett zuhogó esőben tocsogva hajrázni a növénytelepítőknek, útsimítóknak és sok kerti munkásnak.

Keszthely r:Park Life kastélypark rekonstrukció

 

A félórás séta alatt kiderült, hogy a vállalt év végi határidőre minden bizonnyal befejezik az egy-másfél éve tartó, kétmilliárdos munkát. A beruházás harmadik elemeként újjáéledt a kastély pálmaháza, új látnivalóként a lepkeház és a növényház is része lesz a látogatási útvonalnak, akárcsak maga a park.

Keszthely r:Park Life kastélypark rekonstrukció
A keszthelyi kastélypark az ország kevés történeti kertjeinek egyike, amely jelenlegi szétszabdalt és csonka formájában is párját ritkítja; nemcsak változatosan és gazdagon kialakított részletei, egzotikus növényfajai és kertépítészeti különlegességei okán, hanem széleskörű ismertsége miatt is. Most a rekonstrukció keretében mintegy nyolchektáros területen állítják helyre a veszélyeztetett vagy már teljesen eltűnt kertépítészeti elemeket: a hercegnői kamarakertet, valamint a tavat és a hidat. A beruházás keretében több száz idős fa ápolását és újak ültetését, cserjék, rózsák, talajtakarók és évelők telepítését, a tó helyreállítását, padok kihelyezését, szórt burkolat építését és a gyepesítést is elvégezték.

Keszthely r:Park Life kastélypark rekonstrukció

Keszthely r:Park Life kastélypark rekonstrukció

Néhány, gyenge állapotban lévő évszázados fától búcsúzni kellett. Több példány a drasztikus ifjítás után egyelőre torzóként meredezik, de idővel majd új ágrendszere is kinő. Sok csemetét is ültettek, várni kell, míg hatalmas lombú óriások lesznek. Keszthely r:Park Life kastélypark rekonstrukció

Sebaj, gazdagodtunk, hiszen a parkot művészettörténeti, kerttörténeti és kertépítészeti szempontból is az 1885-89 között megvalósult állapotba hozták.

Keszthely r:Park Life kastélypark rekonstrukció

Bár a hétvégére borongós időt mondanak, egy sétára érdemes betérni.

Szerző: Czauner Péter

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!