Emlékszem, nagymamámmal sokszor festettünk vöröshagymahéjjal tojást: hol csak simán beleraktuk a hagymalébe, hol petrezselyem- vagy zellerlevéllel díszítve húztuk nejlon harisnyába, és úgy a vöröses-barnás lébe.
Pedig ezen kívül még nagyon sokféle színt össze lehet hozni természetes anyagokból: fűszerek, zöldségek, gyümölcsök gyönyörű, élénk színeket adnak a húsvéti tojásoknak.
A képen látható tojásokat kávéval, teával, lila hagymával, vörös káposztával, kurkumával, vöröshagymával, áfonyával, vörös áfonyával, chillivel és cayenne-i borssal festették.
Festeni lehet hideg és meleg vízben egyaránt. Az elsőnél főtt, a másodiknál nyers tojást használunk, és a színezőanyaggal együtt főzzük. Egy evőkanál ecet segít, hogy a szín jobban megkössön, egyébként pedig mindenki addig tartja a tojásokat a festő lében, ameddig a kívánt színárnyalatot el nem érik.
Tea
A teánál és a kávénál lényeges, hogy jó erőset főzzünk, így hamarabb elérjük a kellően sötét árnyalatot.
Kurkuma
A fűszereknél 2 csésze vízhez 3 evőkanál fűszerport kell számítani, ehhez jön az 1 evőkanál ecet, ha kihűlt a lé.
Vörös káposzta
A tojásokat káposztalevélbe csomagolva főzzük meg, és ilyen szép kékek lesznek.
Áfonya+áfonyalé
1 csésze felolvasztott és leturmixolt áfonyához 0,5 csésze 100%-os áfonyalét öntünk, 9 óra alatt ilyen sötét tojásokat kapunk. Ha pedig csak pár percig hagyjuk a tojásokat ecetes áfonyaturmixban, ezt az eredményt kapjuk:
Ez utóbbi kivételével a többi tojás 9 órát állt az adott lében, és ezek a színek születtek:
Van még idő a locsolók érkezéséig, ebben a tocsogós, szürke időben pedig jó kis elfoglaltság a kísérletezés. Ha valakinek más ötlete, tapasztalata is van, ne habozzon megosztani velünk!
Képek és ötlet innen.
Utolsó kommentek