Emlékszem, nagymamámmal sokszor festettünk vöröshagymahéjjal tojást: hol csak simán beleraktuk a hagymalébe, hol petrezselyem- vagy zellerlevéllel díszítve húztuk nejlon harisnyába, és úgy a vöröses-barnás lébe.

Pedig ezen kívül még nagyon sokféle színt össze lehet hozni természetes anyagokból: fűszerek, zöldségek, gyümölcsök gyönyörű, élénk színeket adnak a húsvéti tojásoknak.

Natural-Dyed-Eggs-51.jpg

A képen látható tojásokat kávéval, teával, lila hagymával, vörös káposztával, kurkumával, vöröshagymával, áfonyával, vörös áfonyával, chillivel és cayenne-i borssal festették.

Festeni lehet hideg és meleg vízben egyaránt. Az elsőnél főtt, a másodiknál nyers tojást használunk, és a színezőanyaggal együtt főzzük. Egy evőkanál ecet segít, hogy a szín jobban megkössön, egyébként pedig mindenki addig tartja a tojásokat a festő lében, ameddig a kívánt színárnyalatot el nem érik.

 tea.jpgTea

A teánál és a kávénál lényeges, hogy jó erőset főzzünk, így hamarabb elérjük a kellően sötét árnyalatot.

kurkuma.jpgKurkuma

A fűszereknél 2 csésze vízhez 3 evőkanál fűszerport kell számítani, ehhez jön az 1 evőkanál ecet, ha kihűlt a lé.

vörös káposzta.jpgVörös káposzta

A tojásokat káposztalevélbe csomagolva főzzük meg, és ilyen szép kékek lesznek.

áfonya2.jpgÁfonya+áfonyalé

1 csésze felolvasztott és leturmixolt áfonyához 0,5 csésze 100%-os áfonyalét öntünk, 9 óra alatt ilyen sötét tojásokat kapunk. Ha pedig csak pár percig hagyjuk a tojásokat ecetes áfonyaturmixban, ezt az eredményt kapjuk: 

áfonya.jpg

Ez utóbbi kivételével a többi tojás 9 órát állt az adott lében, és ezek a színek születtek:

9 óra.jpg

Van még idő a locsolók érkezéséig, ebben a tocsogós, szürke időben pedig jó kis elfoglaltság  a kísérletezés. Ha valakinek más ötlete, tapasztalata is van, ne habozzon megosztani velünk!

Képek és ötlet innen.