Az elefánt pazarló állat, már ami az emésztését illeti. Az elfogyasztott táplálék hasznos anyagainak jó részét ki is üríti, amivel azonban nagyon jót tesz a talajnak. Erre több helyen már rég rájöttek: a prágai és a bécsi állatkert hosszú évek óta üzletet csinál az elefánttrágyából.

DSC_0320.JPG

Egy elefánt naponta 50-100 kg szerves trágyát „termel”, amit tőzeggel keverve, ún. füllesztési eljárást követően a szemfüles elefánttulajdonosok forgalomba hoznak. A Nyíregyházi Állatpark is követte a külföldi példát: mivel jelenleg 3 afrikai és 3 ázsiai elefántnak adnak otthont, az utánpótlás folyamatosan biztosított.

Volt szerencsém egy tavalyi kertészeti kiállításon közelről is megszemlélni az anyagot, és meglepő módon szinte teljesen szagtalan. Ezért jó választás lehet a marhatrágyától ódzkodó kertészeknek.

elefántszar.JPG

Különböző kiszerelésekben kapható, így balkonkertésztől a nagyobb dísz-, konyha- vagy gyümölcsöskert- tulajdonosokig mindenki talál megfelelő mennyiséget. A biotrágya biztosítja szobanövények, cserjék, virágágyások tápanyag-utánpótlását, gyümölcsfák ültetésekor is nagyon hatékony. A benne levő ammónia és növényi rostok miatt használata javítja a homokos és agyagos talajok minőségét.

Akit érdekel a dolog, itt talál további információt. Vagy tartson elefántot!