Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A népi megfigyelések szerint novemberben is sok mindenből következtethetünk az ősz hátralevő része és a tél időjárására. Erre a hétre nagyon szép, meleg napokat ígérnek az időjósok, sok helyen tapasztalták, hogy a gyümölcsfák virágokat bontanak. Ez a hosszú ősz jele lehet.

Korai lehet az öröm, mert ahogy a mondás is tartja: "Nem eszi meg a kutya a telet", azaz enyhe, száraz idő ide vagy oda, kemény téli időszak jöhet. Ugyancsak a hosszú, rendkívül hideg tél előjele, ha a vakondokok ősszel nagyon magasra túrnak.

Viszont hideget hozhat, ha a varjak nagy csoportokba verődve hangosan kárognak, ha a vadlibák délnek szállnak, vagy ha a csillagok nagyon fényesen világítanak.

Ha pedig homályos felhők takarják az eget, akár hóesés is jöhet.

Aki pedig mindezt nem hiszi, nézzen ki az ablakon, és döntse el maga, mire számíthat.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Szép napsütéses március 1-jére ébredtünk, ami a néphit szerint sok jóval kecsegtet!

Koszkol Jenő: Őrfás pásztortanya Bihar megyében

A régi rómaiaknál március az év első hónapja volt, egyben a hadba vonulás időszaka is. Úgy tartották, szerencsét hoz, ha a háborút ilyenkor indítják. Ezért is kapta a hónap nevét a háború istenéről, Marsról.

Március régi magyar neve Böjtmás hava, ami a húsvét előtti nagyböjt második hónapjára utal. A nagyböjt legnagyobb része általában erre a hónapra esik. A Böjtmás hava mellett szokás volt a Kos havának is nevezni márciust – a 21-i tavaszi napéjegyenlőségre, illetve az akkor kezdődő csillagászati év első hónapjára utalva.

A földművesek számára a március már a tavaszi munka kezdete a mezőn, a szőlőben. A konyhakertben is beindul az élet: az asszonyok vetik a borsót, a répát, a zöldséget, hagymát, krumplit. Vége a téli kézimunkázásnak, szövésnek, fonásnak. A hónap első szerdáján sok helyen a méhészek is kiengedik a méheket, és a jószágokat is kihajtják a legelőre.

A márciusi változó időjáráshoz sok népi megfigyelés kapcsolódik:
- Március, ha nedves, gazdának nem kedvez.
- Valamennyi köd vagyon márciusban, annyi zápor lészen az esztendőben.
- Ha Böjtmás hava száraz, Szent György hava nedves.
- Fú és havaz, úgy lesz tavasz.
- Tavaszbúza ravasz búza.
- Ha január meleg volt, március hideg.
- Száraz március szép májust jövendöl.

Március első napja a bolgároknál is nagy tavaszváró ünnep. Baba Marta („Március Néni”) egy szeszélyes öregasszony, akinek hangulata gyorsan változik. A meleg, napsütéses időjárás azt jelzi, hogy jó kedve van, míg a borongós, hogy jönnek még fagyok. Az emberek ilyenkor „martenicát” ajándékoznak egymásnak (soha nem vesznek maguknak!), mely piros és fehér fonalból készített dísz. Ezzel próbálnak Baba Marta kedvében járni, hogy minél hamarabb legyen már tavasz! A barátok, rokonok, kollégák jó egészséget, boldogságot kívánnak egymásnak, a martenicát a ruhájukra kitűzik, vagy a csuklójukra kötik. A szokás szerint addig kell hordani, amíg meg nem látunk egy gólyát, fecskét vagy egy virágzó fát, melyre sok helyen fel is kötik a martenicát.

A mai időjárást elnézve reménykedhetünk, hogy nálunk sem kell sokáig várni már a tavaszra!

Forrás itt és a wikin.

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek