A még mindig elég csípős éjszakák után egyre melengetőbb a napsütés, a madarak fáradhatatlanul csiripelnek, a legtöbb kertben már előbújt a hóvirág, a krókusz, vagy a téltemető.

Már alig várjuk, hogy igazán beinduljon a kerti szezon, nyilván sokan már elkezdték tisztogatni kertjüket, de azért nem kell elsietni a dolgot. Ahogy a régi kertészbölcsesség tartja: „Amíg a föld a csizmára ragad, nem szabad a talajra lépni!”

- Metszeni folyamatosan lehet, távolítsuk el az elszáradt ágakat, a bokrokból az elöregedett vesszőket. A vékonyabb ágak mehetnek a komposztra, a vastagabbakat felaprítva használhatjuk mulcsnak.

- Ha még nem tettük, eltávolíthatjuk a virágok és cserjék téli takarását.

- Tisztítsuk meg a gyepet a lomb- és egyéb téli „maradványoktól”, és hordjuk a komposztra. A sövények alatt otthagyhatjuk, mert védelmet nyújtanak a hasznos rovaroknak.

- A gyümölcsfákon keletkezett sebeket ki kell vágni, és sebkezelővel alaposan be kell kenni. Ez segít a gyors gyógyulásban. A lemosó permetezést se felejtsük el!

- Ha még nem történt meg, elő a tejfölös poharakkal, WC-papír gurigákkal! Az első egynyári virágokat, szabadföldi zöldségeket (saláta, karalábé, paradicsom, zeller…) már vethetjük.

- Érdemes a most még ráérősebb napokon a fűnyírót is ellenőrizni, nehogy az első vágáskor érjen meglepetés, hogy nem indul be…

Aki pedig már az elmúlt napokban mindezt megtette, vagy tud még időt szakítani egy kis közösségi munkára, szombaton Újpesten segíthet. Az MME Budapesti Helyi Csoportja március 10-én kezdi meg már hagyományosnak számító "Homoktövis-élőhelykezelés" elnevezésű akcióját a Megyeri-híd pesti hídfőjének közelében. A homoktövis cserje vadon csak itt él Magyarországon, számos védett növény, gerinctelen és gerinces állatfaj társaságában. Cél, hogy a területet megtisztítsák az oda nem illő fásszárúaktól, melyhez a segítőket reggel 9-re várják. További részletek és fontos tudnivalók itt.

A hóvirágok szerelmesei pedig már felkereshetik az Alcsúti Arborétumot, ahol kezd virágba borulni a híres hóvirágmező.

Szép hétvégét!