A nyáriasnak mondható időjárás bizonyára mindenkit kicsalogat a kertbe, ahol egyre több tennivaló akad.

- A rózsa metszésére megfelelő időpont, amikor virágzik az aranyfa (Forsythia), melyet aranyvesszőnek vagy a köznyelvben aranyesőnek is hívunk. Ez mostanában van, legalábbis a mi kertünkben.

- A rózsák közé ültessünk levendulát, hogy visszaverjük a levéltetvek támadását. Ha a későbbiekben mégis ők állnának nyerésre, legalább fokoztuk az illatáradatot.

- A szamócánál a fokhagyma szolgál népi gyógymódul, duggassunk a tövek közé belőle, hogy elűzzük a betegségeket.

- Gumós és gyökérnövényeket (pl. csicsóka, torma) még mindig ültethetünk, és a korai burgonyának is itt az ideje.

- Zöldborsó, spenót, sárgarépa, petrezselyem, tépősaláta folyamatosan vethetők a szabadba. Velük persze a gyomok is kelni fognak, úgyhogy résen kell lennünk.

- A kerti teendők végeztével esténként – ha eddig nem tettük – szobanövényeinkről se feledkezzünk meg. Ültessük át őket, vagy amelyik ezt még nem igényli, tegyünk a régi talajra 1-2 cm friss földet.

Kertészkedéssel kapcsolatos programok közül is válogathatunk:

Péntek óta zajlik a Gardenexpo, melyről külön is írtunk élménybeszámolót.

Zöldujjú gyerekeknek a Minicity (Nyugatinál, volt Skála Metro épületében) Oázis kertészetében virágültetős hétvégét tartanak. Az elültetett növényeket a gyerekek haza is vihetik.

Vasárnap, március 25-én Gyümölcsoltó Boldogasszony napja. Ez alkalomból a Füvészkertben az előre regisztráltak vehetnek részt elméleti előadásokon és a gyakorlati bemutatókon. A nagy érdeklődés miatt, aki lemaradt, már csak jövőre lesheti el a fák oltásának fortélyait.

A másik holnapi program Kovács Gyula pórszombati erdész, örökségvédő gyümölcstermesztő kezdeményezése. Felhívásában azt kéri, Gyümölcsoltó Boldogasszony napján mindenki oltson, ültessen egy fát nagyszülei hagyatékából, hogy megmaradjanak az őshonos gyümölcsfák. Ilyenek pl. a szomolyai cseresznye, a gönci barack, a szentesi naspolya, melyek rendkívül ellenállóak, akár vegyszeres kezelés nélkül is termeszthetők. A kezdeményezéshez több magyarországi település is csatlakozott, pl. Viszák, Győrvár, Kőszeg, Oszkó és Szombathely, de bárki egyénileg is ültethet, olthat a saját kertjében:)
További részletek itt.

Szép hétvégét!