Véget ért az idei "platán-tölgy harc", a szavazatok alapján az utóbbi lett 2015-ben az Év fája Európában. Sokáig vezetett a tatai Öreg-tó partján álló platán, jó esély látszott arra, hogy az utóbbi években kétszer is elhozott első hely után meglegyen a harmadik aranyérem is. Az utolsó héten – amikor a szavazás állása már nem publikus – viszont az észt tölgyfa rajongói belehúztak, így a kb. 150 éves fa 6349 szavazattal megelőzte a tatai matuzsálemet.

2015 Európai Év Fája: a Tölgy a focipálya közepén

A második helyezett: a tatai Öreg platán

A tatai Öreg platán különleges történetéről korábban már írtunk itt, de nem mondhatni, hogy Orissaare lakóinak kedvenc fája ne érdemelte volna meg az első helyet. Az észtországi településen teljesen megszokott dolog már, hogy a focipálya közepén magasodik egy tölgyfa. 1951-ben, amikor a helyi sportpálya területét megnövelték, a fa hirtelen a focipálya közepén találta magát. Bár két traktorral megpróbálták kihúzni, nem adta meg magát, így kegyelmet kapott. Hálából árnyékot ad a bőrt kergető játékosoknak, akiknek mára már a világ legtermészetesebb dolga, hogy a pálya közepén egy tölgyfa áll.

Ha másért nem, már csak azért megérdemli az Európai Év Fája címet, mert aligha van még egy hely a világon, ahol egy fa ér annyit, mint a foci…

A szavazás végeredménye: a Tölgy a focipálya közepén (Észtország) 59 836 szavazattal első helyezett lett. Második a Tatai nagy platán  (Magyarország) 53 487 szavazattal. A harmadik helyet 13 951 szavazattal Remolinar fekete nyárfája (Spanyolország) nyerte el.

A versenyben indult fákról és a szavazás eredményéről további információk itt.