Aki a napsütéses hétvégét esetleg arra szeretné szánni, hogy némi tűzrakással szabaduljon meg a kerti hulladéktól, el kell keserítenünk: az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat (OTSZ) 2015. március 5-én hatályba lépő 54/2014. BM rendelete jelentős változásokat hoz. Ezek közül a lakosságot érintő legfontosabb újdonság, hogy az élet- és értékvédelem jegyében a belterületi ingatlanok használata során keletkezett hulladék szabadtéri égetése tilos. A fővárosban már elvileg eddig is így volt, de a vidéki településeken jelentős változást hozhat. 

111. A szabadtéri tűzgyújtás és tűzmegelőzés szabályai

225. § (1) Ha jogszabály másként nem rendelkezik, a lábon álló növényzet, tarló, növénytermesztéssel összefüggésben és a belterületi ingatlanok használata során keletkezett hulladék szabadtéri égetése tilos.

(3) Ha jogszabály másként nem rendelkezik, az ingatlan tulajdonosa, használója köteles a területet éghető hulladéktól és további hasznosításra nem kerülő száraz növényzettől mentesen tartani.

A cél természetesen a környezetszennyezés csökkentése, hiszen – bár parázs viták folynak arról, mennyivel veszélyesebb az ipar és a közlekedési eszközök által kibocsátott káros anyag – a kerti hulladék égetése is jelentősen szennyezi a levegőt. Meg zavarja a szomszédokat.

Ez az új szabályozás előtérbe helyezheti a komposztálást, amely egészen kis helyen is kivitelezhető (akár egy városi erkélyen is, amiről bővebben itt olvashatsz). Ha nem tudunk mindent komposztálni, sok helyen megoldott a zöldhulladék elszállítása is (igaz, az erre szolgáló zsákokat előre meg kell venni, ill. ősszel ingyen is adnak néhányat).

Aki megszegi a tiltást, komoly büntetésre számíthat:

- Bármely anyag a jogszabályi előírásokat megszegve, illetve engedély nélkül a nyílt téren történő égetése: 100 000 Ft.

- Vonalas létesítmény mentén növényzet, lábon álló növényzet, tarló, vagy növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett hulladék égetése: 500 000 Ft.

- Nem gazdasági tevékenység keretében végzett, lakosságot zavaró bűzhatást okozó tevékenység folytatása, technológia berendezés üzemeltetése: 50 000 Ft.

Forrás itt.

Forrásokért katt a képekre.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!