Német nyelvterületen mindig is nagy hagyománya volt a húsvéti tojásfának: hímes tojásokkal díszítenek fel bokrokat, fákat. Közülük is a leghíresebb a türingiai Saalfeldben a Kraft család almafája. Régebbi olvasóink talán emlékeznek rá, hogy néhány éve már írtunk erről a csodás fáról itt.

 

A történet 1945-re nyúlik vissza, amikor a még iskolás Volker Kraftnak nagyon megtetszett egy húsvétra feldíszített orgonafácska az út mellett, és elhatározta, hogy egyszer neki is lesz ilyen. 20 év múlva aztán már családos emberként elérkezett az idő: a kertjében frissen ültetett almafacsemetét először 18 tojás díszítette.

Ahogy teltek az évek, és nőtt a fa, egyre több tojásra volt szükség. A család összes tagja besegített, sorra fújták és díszítették ki különböző technikákkal minden húsvétra az újabb és újabb tojásokat. A kezdetben csak a szomszédokat lenyűgöző tojásfa híre gyorsan terjedt, egyre többen voltak kíváncsiak a tojást termő almafára.

Néhány éve aztán a fa elérte „teljesítő képessége” határait: 10 000 tojásnál többet egyszerűen nem képes már befogadni. Ráadásul Krafték felett is elszállt az idő: a 78 és 79 éves házaspár eddig nagyon sportosan végigcsinálta a több hétig tartó, precíz díszítést (felülről lefelé, belülről kifelé, hasonló díszítésű vagy színű nem kerülhet egymás mellé). Mostanra azonban már kicsit megromlott az egészségük, ráadásul a család is nagyon aggódik, amikor a két „Öreg” reggeltől estig mászkál a 7 méteres létrákon le-fel.

Így megszületett a döntés: idén utoljára készült el a tojásfa, amely még Húsvéthétfőig látogatható. Volker Kraft fájó szívvel hozta meg a döntést, és még azt sem tudni, mi lesz a rengeteg tojás sorsa. A helyi újságban ugyan már szavazásra bocsátották, hol álljon a jövőben Krafték tojásfája, de talán jobb lenne ezt a tulajdonosra bízni…

Mindenesetre aki éppen most arra jár, látogasson el Saalfeldbe, a képek alapján megéri. Németül tudók pedig itt meghallgathatják Kraft úr nehéz döntésének indokait.

További információk, képek angolul és németül a család honlapján itt.

Forrásokért katt a képekre.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!