Ha az interneten különleges tökétkek után nyomozunk, új világ tárulhat elénk. A díszkertekben is megtalálják helyüket a tökfélék. Akinek van helye, tartson ezekből is néhányat, hiszen így lehet kiegészíteni a piacok sekélyes tökkínálatát. A haszonnövények mellett lehetne tartani a dísztökök népes mezőnyéből is párat, de akár kolbásztököt, sütőtököt vagy szivacstököt. 

Kolbásztök

 

Számos tagot felsorakoztató, változatos család a tököké, hiszen az uborkától a cukkinin, patisszonon át a lopótökig sokféle ismert növény tartozik ide. Terebélyesednek a talajon, kúsznak földön, kerítésen. A család tagjainak közös tulajdonsága, hogy szeretik a gazdag talajt, vizet, napos helyet és a meleget. Viszont jól megélnek fészekben is, ami annyit tesz, hogy a bő tápanyagra, vízre csak a gyökérzet közelében van szükség. A levelek és hajtások már csak a fényt keresik.

Ha kívánalmaiknak sikerül eleget tenni, akkor igazi sikernövény lehet, hiszen szépen növekszik, minden évben rengeteg termést hoz. A tökfélék sajátossága a csalfaság is, a tág rokonság miatt összevissza házasodnak, ezért hiába ültetünk mondjuk az előző évből elrakott lopótökmagot, amikor termést hoz, lehet, hogy az csak formára lesz lopó, de íze inkább az uborkára hasonlít, vagy fordítva. Gyakorta előfordul ugyanis, hogy a megporzó rovar egy másik kabakos növényről hozott virágporral termékenyít.

A szögletes szivacstök vagy recésuborka (Luffa acutangula) a cukkini távoli rokona. Egyéves, gyorsan nő, arasznyi, inkább hosszúkás körtére emlékeztető, hosszában 10 bordaléces terméseket hoz. Persze ennek feltételei is vannak: támrendszerre kell futtatni, és ami a tökféléknél nem szokatlan, kézzel kell beporozni. A leszedett hím virágokat a kinyílt nő virág bibéjéhez kell érinteni.

A keserűtök (Momordica charantia) 7-10 méteres hajtásokat hozva a földön kúszik. Szép formájú, felül sötét, fonákján világos sárgászöld levelei jól tagoltak. Termése az uborkához hasonlatos, de felülete rücskös, bibircsókos. Értékes C-vitamin- és vasforrásnak számít, ezért olyan magas táplálkozási értékkel bír, hogy ezzel messze megelőzi az amúgy népszerű paradicsomot is.

A kokocellának (Cucurbita pepo) magyar neve nincs is, bár mondják tripoli töknek, de tudni kell róla, hogy a spárgatök egy fajtája. Ha minden jól sikerül, akkor csaknem méteres, sárga csíkos, zöld színű, sárga húsú vékonyka termést érlel. Egy-egy növényen 2-5 darab, 1,5-3 kilós, pompás ízű tökre lehet számítani.

Testradír

A nyersen, vagy tartósítva fogyasztható tökök mellett népes a felfutó és kiszáradó tökök tábora is. Közéjük tartozik a lógós bunkójú lopótök, a kolbásztök, luffatök (bőrradír), ikertök; ezek nemcsak tetszetősök, de számos jó recept szerint különleges étkek alapanyagául is szolgálnak.

Szerző: Czauner Péter

Forrásokért katt a képekre.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!