Ilyentájt nagyon jó dolog japánnak lenni, főleg Japánban. Az utóbbi években már március végétől virágzik az ország jelképének számító cseresznyefa, a sakura. Ez a tavasz ünnepe, egyben ott az év kezdete is, így érthető, hogy nagyszabású ünnepségek kapcsolódnak hozzá.

 

A japánkertek egyik legfontosabb jelképének számító cseresznyefának több fajtája létezik. Közös jellemzőjük, hogy rengeteg (fehér, rózsaszín vagy pirosas) virágot bontanak, gyümölcsük pedig vagy egyáltalán nincs, vagy jellegtelen és fogyasztásra alkalmatlan.

Bár maga a virágzás csak 1-2 hétig tart, nagy ország lévén délről észak felé haladva összességében egy hónapig is eltart Japánban. Az esemény jelentőségét mutatja, hogy ilyenkor az időjárás-jelentésben térképen is megmutatják, várhatóan hol mikor borulnak virágba a fák.

A sakura ünnepe a hanami (花見), ami nagyjából annyit jelent: a cseresznyefa virágzás nézése. Ilyenkor az emberek kimennek a kertekbe, parkokba, nagy kék vásznakat vagy gyékényszőnyegeket terítenek a virágzó fák alá, esznek, isznak, mulatoznak. A majálishoz hasonló ünneplés sok helyen éjszaka is tart, olyankor lampionokkal díszítik fel a virágzó cseresznyefákat.

Nem sokunknak adatik meg, hogy a tavaszt Japánban töltse, de szerencsére nem is kell. Budapesten, a Füvészkertben évek óta megtartják a Sakura-ünnepet, igaz, szerényebb körülmények között. Itt ugyan kisebb a japánkert, kevesebb a cseresznyefa, a karaoke sem jellemző, van viszont két hétvégén át mindenféle japán kulturális program: origami, porcelánfestés, tusfestészet, japán íjászati és szamurájkard-bemutató. Meg még sok minden más.

Aki kedvet kapott egy kis hanamihoz, most hétvégén (2015. április 11-12.) mindenképpen látogasson el a Füvészkertbe. Az időjárás várhatóan tökéletes lesz a cseresznyefavirágzás-nézéshez és piknikezéshez. A programokat egy hét múlva (április 18-19.) megismétlik, úgyhogy, ha valaki most lemarad, jövő héten bepótolhatja. Részletes program itt.

Kedvcsinálónak pedig néhány kép a korábbi évekből.

Jó szórakozást, szép hétvégét!

Fotók: Macskamenta, egyéb forrásokhoz katt a képekre.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!