Aki évekkel ezelőtt, vagy legalább tavaly októberben elültette a császárkorona (Frittillaria imperialis) hagymáit, hamarosan számíthat rá, hogy pompás virágai díszítik a kertet.

 

Az Iránban és a Himalájában őshonos liliomféle a 16. században a törökökkel együtt hódította meg Európát. Az uralkodók és a kolostorok kertjeiből szép lassan eljutott a „pórnép” portáira is, ahol a mai napig a tavaszi hagymásvirágágyások üde színfoltja.

Télálló, ámde erősen mérgező hagymáit szeptember-októberben kell napos vagy félárnyékos helyre, tápanyagban gazdag, jó vízelvezetésű talajba ültetni. A méretes hagymákat legalább 20 cm mélyre, egymástól 30-40 cm-re duggassuk el, lehetőleg oldalra fordítva, hogy a víz ne tudjon megállni rajtuk, így megakadályozzuk, hogy elrothadjanak. Ha elég helyük van, szépen érvényesülnek lándzsa alakú levelei is. Az akár 1,5 m magasra megnövő szárakon ragyogó sárga, narancs és piros harangvirágokat hozó növény csoportosan ültetve is gyönyörű, de nagyon mutatós, ha tavaszi hagymások közül magasodik ki 1-1 szál.

Egyedüli „negatív” tulajdonsága, hogy a csodás küllem kellemetlen illattal párosul: virágai állítólag ázott rókabunda szagát ontják. (Érdekes, még sohasem szagoltam meg...) Ez az apró hiányosság azonban nagyon hasznos a kertésznek, aki védeni szeretné a portáját mindenféle kellemetlen betolakodótól: vakondoktól, egértől, patkánytól. Illatos hagymások – jácint, nárcisz, árvácska – közé ültetve mi nem is érezzük a kellemetlen bukét, de az állatok igen. Úgyhogy aki félti a szép zöld gyepet a vakondtúrásoktól, mindenképpen ültessen köré császárkoronát!

Az elvirágzott harangokat csipegessük le, így megakadályozzuk, hogy  a császsárkorona magokat neveljen, ami elvinné az energiát a hagymától. Hálás növény azért is, mert szaga nem csak a rágcsálókat, de az egyéb kártevőket, kórokozókat is távol tartja, így nincs vele gond. 

Ha jó helyet találtunk neki, akár 4-5 évig is egy helyben maradhat; ha szaporítanánk, nyár végén ássuk ki a hagymákat és a sarjakat ültessük szét.

Képek innen.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!