A hét közepén várható talajmenti fagyok (de ha biztosra akarunk menni, fagyosszentek) után lassan nekiállhatunk a kert egy sarkában a sátorállításnak. A futóbab nagyszerű megoldás, ha két legyet akarunk ütni egy csapásra: a gyerekeknek árnyat adó, nyári búvóhely, ráadásul ennivalónak se utolsó.

 

A babszemeket ültetés előtt érdemes néhány órára beáztatni langyos vízbe, amelyet felturbózhatunk némi kamillával vagy körömvirággal, hogy ellenállóbbá váljanak és gyorsabban kicsírázzanak. Mivel a futóbab akár 3 méteresre is megnő,  legalább 2,5 méteres karókat válasszunk neki. A bambuszrúd látványnak is szép, amíg a bab beteríti.

A kiszemelt területen jelöljünk ki egy kb. 120 cm-es átmérőjű kört. Az ültetésre szánt perem földjét dúsítsuk némi komposzttal, majd körben szúrjuk le jó mélyen a karókat (7-9 darabot, tetszés szerint), hogy stabilan álljanak. Ne felejtsünk el kicsit szélesebb bejáratot hagyni, hogy a sátorba később kényelmesen be lehessen lépni. A karók tetejét 2-3-asával jól kötözzük össze gúlába, hogy később elbírják a felfutó növényeket, és a gyerekekre se omoljon rá az építmény.

Egy-egy karó tövébe ültessünk el 2-4 magot (vagy akár többet is a biztonság kedvéért), majd jól locsoljuk be. Érdemes a babszemeket a karó belső oldalához ültetni, így később a gyomlálásnál nem kell aggódnunk: ami a körön kívül esik, az a gaz.

Ezután már csak a szokásos teendők maradnak: locsolás, gyomlálás, csigaszedés. A kikelt futóbabot finoman kötözzük a karóhoz, utána már maga is megtalálja az útját. A sátor köré, ill. a karók közé látványnak és védelemnek ültethetünk bársonyvirágot (büdöskét), sarkantyúkát és/vagy körömvirágot, hogy távol tartsák a kártevőket a babunktól.

Nyáron aztán beérik munkánk gyümölcse: a gyerekek bandázás közben akár a szüretelésbe is szívesen besegítenek.

Forrás

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!