Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Véghajrájához érkezett az Európai Év Fája verseny, melynek résztvevőire csütörtökig (február 28.) lehet még szavazni. Az idén harmadik alkalommal meghirdetett versenybe nem szakmai szempontok alapján kerülnek a fák, ahogy az Országos Erdészeti Egyesület 1996-ban indított mozgalmában. Ott egy adott őshonos fafajra akarják felhívni a figyelmet, így idén a házi berkenyére, melyről már írtunk itt.

Az Environmental Partnership Association és magyar tagja, Ökotárs Alapítvány szervezésében meghirdetett versenybe viszont nem szakmai szervezetek, hanem civil közösségek nevezik be a fákat. Itt nem az illető példány kora vagy kinézete számít, hanem a története, amely miatt fontos szerepet játszik egy adott közösség életében. Ennek megfelelően a győztest is civilek választják meg az interneten leadott szavazatokkal.

Miután ki-ki hazájában már elnyerte az Év Fája címet, most 6 fa verseng a megtisztelő európai kitüntetésért. Köztük az egri termálfürdő platánja.

Egri platán.jpg

Augusztus első hétvégéje a mezőgazdasági gépekről és a „nyeregben” ülő mesterekről szól.

traktor2.JPG

Hódmezővásárhely és Orosháza között, Székkutason augusztus 4-én rendezik a Regionális Szántóversenyt. Magyarországon először Enyingen rendeztek ilyet 1866-ban. Azóta is nagy hagyománya van, a legjobbak az országos döntőbe kerülnek, onnan pedig akár a világversenyre is kijuthatnak. A Szántómesterek kisebb-nagyobb ágy-, és váltva forgató ekékkel bizonyíthatják felkészültségüket, ügyességüket. Lófogatú és veterántraktoros kategóriában is lehet indulni. A nevezés ugyan már lezárult, de nézőként is biztosan nagy élmény lesz.

Nagyszokolyon, a tolnai dombok között immár hagyománnyá vált az augusztus első szombatján megrendezésre kerülő traktorverseny és gazdatalálkozó. A traktorosok három versenyszámban, pótkocsitolatásban, traktorszlalomban és gyorsulásban mérik össze tudásukat.

traktorverseny1.JPG

A gyerekek pedálos játéktraktorokon versenyezhetnek, vagy kötélpályán, ill. szalmabálákból épített dühöngőben vezethetik le az energiájukat.

traktorgyerek.JPG 

Nagy attrakció volt tavaly a „traktorok tánca”, amely nem más, mint egy traktoros karusszel négy gép részvételével. Az idei koreográfia is elkészült, de titkos, úgyhogy aki kíváncsi rá, ott a helye!

A Budakeszi Vadasparkban az „Állatijó Bemutatók” c. programsorozat keretében vasárnap 3-szor lesz interaktív állatbemutató a környezetünkben élő állatokról. Kicsinek, nagynak egyaránt nagy élmény!

Ha valaki a hétvégétől már a Balatonon nyaral, érdemes bevésni a naptárba a Magyar Madártani Egyesület szervezte Hattyú Road Show időpontjait és helyszíneit. Augusztus 8-9-én több Balaton-parti településen is lesz hattyúgyűrűzés. Részletek itt.

Szép hétvégét!

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek