Aki e szólás lényegét élőben is át akarja élni, a hét végén húzhat Tatára, ahol november 29-én immáron  14. alkalommal várják a madarakat, természetet  kedvelő közönséget. Az elmúlt évek alatt összegyűlt kérdésekből összeállítottunk egy csokrot, természetesen válaszokkal, miért érdemes ellátogatni a Tatai Vadlúd Sokadalomra.

Miért éppen Tatán van az ország legnagyobb természetvédelmi rendezvénye?

A vadludak az ősz folyamán ellepik Európát, hogy ebben a régióban töltsék a telet. Magyarországon is több, tradicionális vadlúdéjszakázó hely ismert, azonban a tatai Öreg-tó egyedülálló mind elhelyezkedésében (egy barokk kisváros ölelésében), mind infrastruktúrájában (autópálya, vasút közelsége). Gyakorlatilag ünnepi öltözetben, babakocsit tologatva is problémamentesen meg lehet csodálni a vadludak ki- és behúzását.

Hogy kerülnek ide a ludak és pontosan mit csinálnak nálunk?

A vadludak az északi tundrák és tajgák fészkelő madarai. A költés végeztével azonban nem maradhatnak sokáig e zord tájakon, mert hamarosan megérkezik a sarkvidéki tél. Ez elől a ludak délebbi területekre repülnek, hozzánk az első csapatok októberben az orosz sarkvidékről, mintegy 8 ezer kilométer megtétele után érkeznek meg. Számuk rohamosan növekszik, november folyamán a 40 ezer példányt is meghaladhatja. Sajátos bioritmusuk szerint élnek: nappal a környező földeken táplálkoznak, éjszakára visszaérkeznek a tóra aludni. Ezt nap mint nap így teszik egészen addig, amíg egy komoly fagyos időszak vagy nagy havazás nem kényszeríti őket arra, hogy délebbi területet keressenek.

Milyen madarakat láthatunk a nap folyamán?

A fő attrakció a több tízezer vadlúd reggeli ki- és esti behúzása. A vadludak 90 %-át a nagy lilikek alkotják, a fennmaradó részt a vetési lúd, a nyári lúd teszi ki, de idén nagy számban megfigyeltük a globálisan veszélyeztetett vörösnyakú ludak csapatait, akiknek tradicionális telelőhelyeik (DK-Európa, Kis-Ázsia) folyamatosan pusztulnak. Talán szerencsésebbek lesznek, ha átteszik a székhelyüket Európa NY-i felére, amire talán az idei megfigyelések utalhatnak is: mostanában az országban 2000 feletti példányszámban számolták össze őket, ami elképesztő rekord a korábbiakhoz képest (100 alatti). Minden évben  egyéb, ritka ludak is előkerülnek (pl. örvös lúd). A tó azonban nem csak a ludaknak nyújt pihenő-  és táplálkozó helyet. Récék és sirályok ezrei figyelhetők meg napközben, kárókatonák, gémek, kócsagok pihennek az iszapon. A tavat szegélyező parkerdőben számos énekesmadarat, harkályt figyelhetünk meg.

Hogyan számolják meg a ludakat?

Ez az egyik leggyakoribb hozzánk érkező kérdés. A madártömegek becslése gyakorlatot kíván. Ha valaki sokat csinálja, már szemre meg tudja saccolni, egy adott reggelen mennyi lúd tartózkodhat a mederben (mint ahogyan a jó vízvezeték-szerelő is ránézésre tudja, hány colos a cső, vagy hányas kulcs kell a hollanderhez..). A pontosabb becslést akkor lehet elvégezni, amikor a csapat reggel kihúz a tarlókra. A felszálló madarak általában kisebb csapatokban hagyják el a tómedret. Az eltávozó csapatok szétterülnek az égbolton, ilyenkor távcsővel könnyen megbecsülhető a számuk. Néhány száztól néhány ezerig szokott lenni az egyszerre kirepülő madarak mennyisége. Amikor már jól becsülhető a tavon maradt madarak száma, akkor azt az összes, addig kirepülő madár számához hozzáadva megkapjuk a tavon éjszakázó libák számát. Ha egyszerre „robban” fel a lúdtömeg a tóról, akkor csak az élvezkedés marad, számolni képtelenség. Este sem lehet számolni, mert a tótól messzebb kijáró csapatok a teljes sötétedés után is visszaérkezhetnek.

Amikor "felrobban" az Öreg-tó

Mikor érdemes a rendezvényre kilátogatni?

A hétvégén csak szombaton várjuk az érdeklődőket programokkal (pénteken a helyszín építése folyik, vasárnap pedig a bontás). Aki a libák kihúzását szeretné megtekinteni, annak korán kell kelni, mert reggel 7 óra után várható a vadludak kihúzása.  Amennyiben nincs semmilyen zavaró tényező, akkor a ludak kisebb csapatokban távoznak, ez elhúzódhat akár 9 óráig is. Azonban előfordul, hogy az összes madár egyszerre rebben fel a tómederből (pl. megjelenik egy réti sas). Ilyenkor a madarak nagy része már vissza sem száll, hanem célba veszi a legközelebbi táplálkozó helyet. Délután 15 óra utántól várható a ludak érkezése a tóra. Ha szerencsénk van, akkor még a teljes sötétedés előtt az itt éjszakázó madarak nagy része visszaér, és egy felejthetetlen légi balettet bemutatva ereszkednek az egyre hangosabban gágogó társaik mellé.

Öreg nyári lúd

Napközben folyamatosan, párhuzamosan folynak a különböző programok, gyerekeknek külön játszósátor üzemel, egy másik rendezvénysátorban non stop természetvédelmi előadások hallhatók. Több alkalommal bemutató gyűrűzést végzünk, népszerűek az élő állatos bemutatók, mint a solymászműsor vagy az” állati jó” bemutató, ahol a borztól kezdve a nyesten át a rókáig testközelből csodálhatjuk meg e ritkán látott állatainkat.

Alkalom nyílik a nap folyamán arra, hogy szakértők segítségével nagy teljesítményű távcsövekbe pillantva ismerjük meg a tavon tartózkodó madarakat.

Kell-e a rendezvényre belépőjegyet váltani?

A Tatai Vadlúd Sokadalom programjainak látogatása teljesen ingyenes. Már-már hihetetlen, de ezt a rendezvényt több mint 100 önkéntes szervezi, bonyolítja mindenféle anyagi ellenszolgáltatás nélkül, pusztán azért, mert azonosul a rendezvény eszméjével és saját munkájával támogatja a természeti értékek bemutatását. A Sokadalom programjaira érkezők száma évente stabilan 5-6 ezer közé tehető.

Érdemes-e máskor is kilátogatni a tóhoz?

A Sokadalom ezernyi programja által válik ez a hétvégi szombat egyedülállóvá! Akiket azonban megfogott a vadludak felejthetetlen látványa, annak nem kell nélkülözni ezeket a pillanatokat, mert a tavon éjszakázó ludakat máskor is meg lehet figyelni. Igaz, akkor már nem lesznek kint a tó mentén a távcsövek, nem lesz szakértő narrátor, aki sok érdekességet elmond a messziről jött madarakról. De a madarak által nyújtott élmény újra és újra megismételhető.

A rendezvény részletes programja itt olvasható.

Szöveg: Pénzes László ornitológus

Fotók: Csonka Péter természetfotós

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!