Akinek kedve van, megnyújthatja a szabadtéri vagy balkonkertészkedést. Ehhez télikertre vagy hobbi célra létesített üvegházra, fóliaviskóra, növénybarlangra lenne szükség. Levelező kertbarátunk egy társasház lapos tetejének adottságait szeretné ilyen célra kihasználni.

A mobil garázsváz ragyogó sátortartó egy déli házfalon

Miért is ne? Ha galambot lehet nevelni az ilyen házak tetejére biggyesztett dúcban, akkor a holt teret akár növénynevelésre is hasznosíthatjuk. Ha sikerül a lakótársak írásos engedélyét megszerezni, - melyre mindenképpen szükség van, már csak azért is, mert egy ilyen építmény veszélyes toldaléknak is minősíthető-, már hozzá is lehet fogni a megvalósításhoz.

Mindenekelőtt a fűtés lehetőségéről vagy ennek elmaradásáról kell dönteni. Van, ahol még elmegy egy olaj-, fa-, forgácsfűtésű vagy villanykályha is, de a tulajdonostársak általában nem örülnek-, ha a fejük felett nem csak növényeket nevelnek, hanem még bizonytalan fűtőeszközökkel melegítenek is. (Barátunk kérdése egyébként a fűtés nélküli lehetőségre vonatkozott.) A termesztő berendezéseket – a növényház annak számít – működtetők pontosan tudják, mit jelent a hőlépcső; ezt az érteket Celsius-fokban szokták megadni, és azt jelenti, hogy az építmény belsejében és a szabadban mért hőmérséklet között mekkora a különbség. Ez egyébként az építmény anyagának és elhelyezkedésének állandó tényezője. A legjobbnak és legdrágábbnak mondható a szilárd alappal, lábazati falakkal rendelkező üvegházak fűtése – ilyen egy lakóház is –, amely akár 40 fokos hőlépcsőértéket is lehetővé tesz, vagyis, ha kint mínusz 20 fok van, akkor bent is ennyi lehet, csak pluszban. Az ilyen építése, beszerzése, fenntartása borzasztó drága.

Ezt a ragyogó oranzserit 1,8 millióért szállítják

Maradjunk a fűtetlen építményeknél. Fontos azt is eldönteni, milyen céllal készül a hobbiüvegház, fóliasátor. Ha szabad ötletet adni, akkor a hidegre érzékenyebb, de fényt kedvelő növények téli elhelyezésére, vagy éppen az éjszakai fagyok előli gyors menekítésre és a kora tavaszi palántázásra ajánlott használni. E célra általában megfelelnek, de sokkal többet nem szabad tőlük várni. Nagyjából arra érdemes számítani, hogy az őszi vegetációt egy hónappal meghosszabbítják, és a tavaszit ugyanennyivel korábbra hozzák.

Létezik villámzáras  fóliasátor is, öt perc alatt felállítható

Egyszerű, hobbi célú üvegházak a barkácsáruházakban is beszerezhetők. (Mielőtt a pénzt kiadnánk érdemes egy-két szakkönyvet elolvasni, de a legjobb, ha olyannal konzultálunk, aki már működtet ilyen építményt.) Az összeszerelés viszonylag könnyen megy, és ha jó helyet sikerül ezeknek találni, akkor a hideg éjszakákon ki lehet használni a világosban, napsütésben összegyűjtött meleget. Aki a neten keres ilyen építményt, bőven talál. Azzal kell számolni, hogy egy otthon összeszerelhető, csúcs minőségű, 9-10 négyzetméteres, legmagasabb pontján 2,5 méteres, ajtóval és a tetőszellőzővel ellátott házacskáért 650-700 ezer forintot is elkérnek.

Gyakran van szükség az árnyékolóra is

De házilag sokkal olcsóbban is lehet készíteni üvegházat. A vasváz összeszerelését meghatározza, hogy mi lesz a borítás; üveg, fólia vagy légkamrás polikarbonát lemez. Ez utóbbi a jobb hőszigetelő, de a legdrágább is. Álljon itt 50 ezer forinttal a borító anyagok között legolcsóbbnak számító, 0,15 milliméter vastag, 6,5 méter széles és 60 méter hosszú agrofólia irányára.

Attól, hogy hobbi céllal épül a berendezés, olyannak kell lennie, hogy egy-egy erősebb széllökés (100km/h) ne szaggassa darabokra, és adott esetben félméteres frissen hullott, négyzetméterenként fél mázsás súlyú hó ne rogyassza össze.

Szerző: Czauner Péter

Forrásokért katt a képekre.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!