Akinek kertje van, már nyilván elültette az őszi fokhagymát, mert egy mondás szerint a jó kertész Imre napig, november 5-ig ezt mindenképpen befejezi. Viszont annak sem kell lemondani az élvezetről, aki csak egy kis erkélyen, teraszon „gazdálkodik”, mert fokhagymának mindenképpen lennie kell, ha másért nem, hogy a vámpírokat elűzze.

Most, hogy az egynyári növényektől már felszabadultak a virágládák, ideje próbálkozni a balkonfokhagymával. Sok dolgunk nincsen, csak a vastagabb külső héjuktól megszabadított gerezdeket minél mélyebbre lenyomni a földbe, mert állítólag nem szeretik a harangszót. Ha van elég hely, ideális, ha kb. 10 cm van a gerezdek között, és ugyanez a mélység is jót tesz. A fokhagymafejről a külső gerezdeket használjuk, ezekből lesz szép a termés.

Napos ablakpárkányon, balkonon hagyhatjuk egész télen. Arra ügyeljünk, hogy a virágláda vagy a nagy cserép alján ne álljon meg a víz! A földet takarhatjuk kis szalmával vagy kéregmulccsal, hogy ne száradjon ki.

Tavasszal aztán örülhetünk a kis zöld leveleknek, egyet-egyet le is legelhetünk, amíg a fejek beérnek. Nyilván nem termeljük majd meg a család fogyasztásához szükséges mennyiséget, de kísérletnek és sikerélménynek akkor is remek.

Nem véletlen, hogy a fokhagyma már 5000 éve illatosítja fogyasztóit, hiszen az egyik leghasznosabb dolog, amit valaha teremtettek. Egy 12 grammos fokhagymagerezd 16,3 kalóriát, szinte 0 zsírt, jelentős mennyiségű foszfort és kalciumot, valamint vasat, B1-, A- és D-vitamint. Ásványi anyagai közül kiemelkedő a magnézium, cink, mangán, réz, kobalt.

Már Hippokratész is ajánlotta vizelethajtónak, emésztési zavarokra, légúti panaszokra, fertőző betegség gyógyítására, sőt fogfájás és epilepsziaroham ellen is. Tágítja az ereket, serkenti az immunrendszert, véralvadásgátló- és vérnyomáscsökkentő, enyhíti a menstruációs görcsöket.

Régen hüvelygomba ellen kúpként is használták: a meghámozott gerezdet bevagdosták, gézbe becsavarták, majd cérnát rögzítettek rá. Ezt a tamponhoz hasonlóan egy éjszakára a hüvelybe helyezték, és a kezelést néhány napig folytatták. Állítólag nagyon hatásos volt, de nem próbálnánk ki…

Ha hüvelybe nem is, 1-2 gerezd tisztított fokhagymát rakhatunk olyan résekbe, ahol a hangyák bejönnek a lakásba, mert elriasztja őket.

Horatius ugyan azt írta: „Ha valaha is kedved támad, hogy ezt a fűszert élvezd, ne csodálkozz, ha szerelmed elhárítja magától a csókodat, és elmenekül ölelésed elől.” Ennek ellenére a közelgő téli időszakban jó, ha minél többet eszünk belőle. Aki nem akarja kockára tenni társas kapcsolatait, vagy esetleg nem bírja a gyomra a fokhagymát, készíthet „elixírt”: a megpucolt gerezdeket zárható (befőttes) üvegbe tesszük, annyi mézzel felöntjük, hogy ellepje, majd hűvös helyen állni hagyjuk. Már néhány nap elteltével kezdhetjük „szedni” a keletkező „szirupot” a téli nyavalyák megelőzésére.

Forrás itt és itt, és a képekre kattintva.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!