Tegnap volt "az egyéves évfordulója annak, hogy a Nemzeti Földalapkezelő (NFA) képviselői megjelentek Kishantoson, hogy átvegyék a Kishantosi Vidékfejlesztési Központtól az új bérlőknek a törvényeket megszegő módon juttatott földeket. A területeket a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ nem adta át, mivel követelései vannak a 21 éve vegyszermentesen kezelt földek értéknövekedésével és több eljárási hibával összefüggésben" - írja sajtóközleményében a Greenpeace Magyarország. A sors fintora, hogy pont az évforduló napjára tűzték ki a Kishantos által az NFA ellen indított egyik legfontosabb per első tárgyalását.

Fotó: Somogyi Tóth Péter

A bíróság azonban elnapolta a döntés kihirdetését, így tovább húzódik az ügy. Ahogy erről többször már többször is hírt adtunk róla, már a pályázati kiírás is sokak szerint megkérdőjelezhető volt, majd a nyertesek kiválasztása és az új bérlőkkel kötött szerződések egyes elemei sem felelnek meg a jogszabályoknak.

A Kishantosi Vidékfejlesztési Központ elszámolást kért a bio módon kezelt területek értéknövekedésével kapcsolatban, mielőtt átadná a területeket. Ezt az elszámolást az NFA nem rendezte, így Kishantos nem adta át a földeket. Bár a területek nem kerültek vissza állami kezelésbe, az NFA mégis továbbadta ezeket az új bérlőknek.

Ebből alakult ki aztán az egyre elmérgesedő helyzet: 2014. április 12-én az „új bérlők” fegyveres őrző-védő szolgálattal záratták le a területre vezető utakat, beszántották a lassan aratásra érett búzát, amelyet még az előző őszön vetett a biogazdaság.

Az új bérlők annak ismeretében tették mindezt, hogy akkor már számos bírósági per volt folyamatban a szabálytalanságok, törvénytelenségek miatt. A másik értelmetlen lépés az volt, hogy néhány hete gyomirtószerekkel permetezték le a termények nélküli földeket, amellyel évekre tönkretették a biominősítést. Bosszúból? Lehet, de értelme így sincs a dolognak.

Mindenesetre most megint marad a várakozás és a bizakodás, hogy november 18-án a Pesti Kerületi Bíróság pontot tesz az ügy végére, és minden a helyére kerül.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!