Az év fája, hüllője, hala mellett a Magyar Természettudományi Múzeum szervezésében minden évben közönségszavazás dönt az év vadvirágáról is. Tavaly december 31-ig lehetett szavazni négy indulóra, amelyek közül a legritkább, a mocsári kockásliliom (Fritillaria meleagris) nyert. (Második lett a nagyezerjófű, harmadik a turbánliliom és a negyedik helyen a medvehagyma végzett.)

év vadvirága mocsári kockásliliom Frittilaria

A mocsári kockásliliom a liliomfélék népes családjának tagja, rokonai között találjuk a liliomokat és a tulipánokat is. A kockásliliom (Fritillaria) nemzetség hazánkban egyetlen vadon élő faja. Az ország északkeleti (Aggtelek, Bükk, Mátra) és délnyugati részén fordul elő.

Magjai már februárban csíráznak, de a kikelt növények 4-5 évig nem virágzanak. Utána viszont annál inkább: akár 25 éven át már március végétől (ha marad a meleg időjárás, még korábban is) nedves réteken, ligeterdőkben bontja rózsaszínes-lilás-barnás, szinte szabályosan kockás, harang alakú virágait.

Élőhelyeinek megsemmisítése (mocsarak lecsapolása, halastavak létesítése, gyepfeltörések) miatt Európában és hazánkban is egyre ritkább. Védett növény, egy tő értéke 50 000 forint.

Forrás

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!