Végre itt a tavasz! Azoknak, akik szeretnek kertészkedni, a következő jó tanácsokat adom:

 

 

 

Első feladat a cserjék és a fák metszése, most esedékes a fagyok elmúltával. Nagyon lényeges, hogy ismerjük növényeinket, mert csak ebben az esetben végzünk szakszerű munkát. Ha a könyvek alapján nem tudjuk beazonosítani fajtáikat, kérjünk szakembertől segítséget. Nem biztos, hogy a szomszéd, esetleg a kolléga a legjobb választás. Döntsük el, mit szeretnénk a növényünktől: zöldtömegével, virágjával, esetleg különleges formájával díszítsen. Ezt a problémát egy kedves ismerősöm egyszerűen megoldja: kétévente elektromos láncfűrésszel szinte tövig visszagyilkolja a növényeit. Ennek következtében hatalmas seprűszerű borzadályokat hoz létre. Minél rövidebbre vágjuk vissza a növényt, annál erőteljesebb hosszabb hajtást hoz létre. Tavaszi virágzású bokrokat kíméletesen metsszük. Csak a beteg, törött, elszáradt részeket vágjuk le. Ellenkező esetben a virágzó részektől szabadítjuk meg a növényt. Nyári, őszi virágzású cserjéket ifjíthatjuk, alakíthatjuk kedvünkre.

 

Sövényeinket is most kell formázni először. Túl sűrű ágrendszer a virágok mennyiségét, minőségét hátrányosan befolyásolja. A fák alakításánál kivétel, ha elöregedett növényt ifjítunk, mellőzük a láncfűrész használatát. Rengeteg vasvillához hasonló ágacskákkal bőségesen ellátott gnóm növényt lehet látni!

Amennyiben nem köcsögfának vagy vendégriogatónak szánjuk fáinkat, kíméletesen formáljuk, mert a későbbi zöldmetszéssel gyönyörűen alakíthatjuk a korona formáját. Nagyobb ágakat mindig tőből vágjuk le, és feltétlenül védjük sebkezelővel a metszlapot. Diófát nem szabad tavasszal metszeni, mert erőteljes nedvfolyást idézünk elő, ami nemcsak legyengíti, de akár el is pusztíthatja a növényt.

Örökzöldek, rózsák, évelők, alakításával még várjunk, mert lehetnek még komoly fagyok, amik károsíthatják a frissen vágott növényt.