Talán 3 éve lehetett, hogy a piacon meglepetten láttam: gyöngyviráglevelet árulnak! Aztán a néni felvilágosított, hogy az medvehagyma, és rábeszélt, hogy vegyek egy csomaggal, mert nagyon finom és egészséges. Igaza volt. Azóta alig várom a március közepét-végét, amikor rövid ideig kapható ez a zöld finomság.

Magyarországon tömegesen a Mecsekben terem, legkorábban Orfű környékén, ahol külön Medvehagyma Fesztivált is rendeznek (idén ápr. 15-17-ig). Egyébként gyertyános, tölgyes vagy bükkös erdők aljnövényzetében találjuk meg. Levele nagyon hasonlít a májusi gyöngyvirágéra (én is annak néztem), ezért nagyon kell vigyázni, ha magunk gyűjtjük, mert ez utóbbi rendkívül mérgező! Ha biztosra akarunk menni, dörzsöljük meg vagy tépjük el a levelet: ha fokhagymaszagú, akkor nem gyöngyvirág.

A másik biztos módszer az enyém: kimegyek a piacra és megveszem, majd már hazafelé megdézsmálom. A maradékot pedig többféleképpen is feldolgozom.

Mivel a medvehagyma íze olyan, mint a fokhagymáé, csak nem annyira erős, és nem olyan intenzív az illata, bármi elkészíthető belőle, ami a névrokonából. Én nyersen sajtkrémhez, túróhoz, salátákba keverem, krémlevest főzök (olívaolajon megpárolom, sóval, borssal ízesítem, húslevessel vagy leveskockás vízzel felöntöm, kis tejszínnel összeturmixolom, szeletelt mandulával megszóróm és kész. Na jó, a mandula elmaradhat. Főzeléknek is finom, ugyanúgy készül, mint a spenót, sőt, ha valaki nem szereti a csípősségét, akár spenóttal keverve is elkészítheti. Én bírom. A bazsalikomhoz hasonlóan pestót is készíthetünk belőle: keverjük össze olívaolajjal, sóval, borssal, esetleg kevés parmezánnal. Későbbi ínséges időkre gondolva én ilyenkor jól fel is tankolok belőle: kisebb adagokat lefagyasztok, így bármikor hozzájutok. Sóval keverve, csavaros üvegben a hűtőben is jó ideig eláll (akárcsak a petrezselyem). Néhány napig simán kibírja abban a zacskóban, amiben hazahoztuk, de nézzük át, nincs-e benne egy-egy "fáradtabb" levél, mert az hamar tönkreteszi az egész csomagot, a szagról nem is beszélve...

Egyszóval használjuk ki ezt a pár hetet, együnk sok medvehagymát, mert jó hatással van a gyomorra és a bélrendszerre, enyhíti a szédülést, a fejfájást, csökkenti a magas vérnyomást, tisztítja a vesét, a húgyhólyagot. Hatásos hasmenés és szorulás ellen is, tisztítja a vért, csökkenti a magas koleszterint. Ugyanakkor véralvadásgátló szerekkel együtt nem szabad fogyasztani, mert fokozza a vérzés kockázatát!