Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Megfigyelték, hogy a növények nem egyformán használják fel a tápanyagokat: vannak éhesebbek, amelyek hamar "kizsigerelik" a talajt, mások kevesebbel is beérik. Képletesen szólva, ha az éhesek mindig ugyanabból a tálból esznek, az gyorsan kiürül, míg a kis étkűek táljában megmarad az étel. Ezért célszerű, ha minden étkezésnél mindenki eggyel arrébb ül, és a másik tálból fogyaszt.

Ez a vetésforgó alapja, vagyis, hogy minden növény a következő évben más ágyásba kerül, mint ahol előzőleg volt. Így a talajnak van ideje feltöltődni, és a tápanyag is egyenletesebben fogy belőle.

Ági mama biokonyhakertje

Hosszú életem során sokszor voltak nehéz időszakok, amikor gondot jelentett a levesnek, főzeléknek való friss zöldség beszerzése. Kis konyhakertem csupán 125 m2-es volt, az öttagú családnak bizony nagyobb mennyiségekre volt szüksége. Idővel rájöttem, hogy kis odafigyeléssel, saját jegyzetek készítésével, a növények helyes társításával és az úgynevezett vetésforgóval szinte mindent meg tudok termelni. Aki megfogadja tanácsaimat, biztosan hasznosítani tudja azokat, és örömét leli abban, hogy saját termésével változatos, zöldségekben gazdag reformkonyhát vezethet.

 

Kiskertemben gyomirtót, műtrágyát nem használok, mert azok kipusztítják a kis talajlakó állatokat és rovarokat. A kapálás helyett, ha csak lehet, gyomlálok, hogy a talajt ne forgassam föl, hanem csak lazítsam, és megbecsülöm a gilisztákat, mert a talajlazításból alaposan kiveszik a részüket. Az összegyűjtött gyomnövényeket komposztálom, és ezzel pótolom a talaj szervesanyag-tartalmát.

A következő hónapokban, ahogy az egyes munkák időszerűek lesznek, részletesen leírom a tennivalókat.

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek