Végre kicsírázott másik nagy kedvencem, a lucerna! Ez egy igazi energiabomba, leköröz bármilyen multivitamin-kapszulát, úgyhogy érdemes kivárni a 7 napos csírázási időt.

Az eljárás ugyanaz, mint az eddig ismertetett magoknál: egy tálhoz 1 evőkanál magot jól megmosok, világos helyre teszem, naponta kétszer átöblítem, majd 1 hét múlva lelegelem:) A maradékot zárt edényben hűtőben tárolom (én nem sokáig). Csírázáskor finom bojtosgyökerek fejlődnek ki, de ezeket ne tévesszük össze a penésszel, mely sajnos szintén gyakran jelenik meg a csíranövényeken, ha nem vagyunk elég éberek.

 

Ahogy a többi csíranövény, a lucerna is nagyon finom vajas kenyérrel, salátákban, levesekben. Ahogy egy kommentíró a mustárcsíránál megjegyezte, íze a zöldborsóéhoz hasonlít, meg egy kicsit fűszerű is, egyszóval "zöld" íze van. Rengeteg vitamint tartalmaz (A, B1, B2, C, D, E, H, K), ként, ásványi anyagokat (kalcium, foszfor, vas, magnézium, kálium, cink, nátrium, mangán, bór). Rostanyaga serkenti az emésztést. Növényihormon-tartalma a női megbetegedések ellen hat. A benne lévő szaponin zsírbontó hatású, tisztítja az érfalakat. Úgyhogy, semmi okunk kihagyni az étrendünkből! 

1. nap3. nap
5. nap7. nap