A jobb karban lévő gyepeket még októberben is kell nyírni. Ajánlatos a vágóasztalt ismét a legmagasabb fokozatba emelni, hogy az egyes gyepcsomók épen átvészelhessék a fagyos hónapokat. Jó lenne, ha a fűnyírásra napos, szeles időt választanánk, ekkor ugyanis felszáradhatnak az eső- vagy harmatcseppek. Ha - amire nagy az esély - mégis túlságosan nedves marad, akkor rendes vagy lombseprűvel át kell fésülni. De a lombfúvó is jó szolgálatot tehet.

Nem érdemes elspórolni a munkát, különben a nyírás közben összetapadó fűszálak csúf, kusza képet hagyva alakítják a felületet. A rutinnyírásnál maradva, ilyenkor a szezon vége felé ügyelni kell a szélek korrekt levágására is, hiszen télen sokkal jobban mutat az egyenletes gyepszegély, mint a szegélyekre összevissza kunkorodó fű.

 

Ha sikereses volt, akkor az augusztus végi gyepvetés nyomán kiserkent fű már elérte a 7-10 centis magasságot, így az első vágást meg lehet ejteni. A nyírás megkezdése előtt érdemes ellenőrizni,  élesek-e a fűnyíró kései. Óvatosan, nehogy a még gyengén kapaszkodó növénykéket megsértsük, el kell gereblyézni az esetleg lehullott leveleket.

Ilyenkor még érdemes a téli műtrágyát is kijuttatni. A legjobb lenne - igaz az ilyen a legdrágább -, ha kombinált lassú lebomlású műtrágyát használnánk. Ha mégse, akkor olyan, olcsóbb kombinált trágyát kell használni, amely kevés nitrogént, foszfort és több káliumot, magnéziumot tartalmaz. Ha szükséges, akkor lehet gyom- és mohairtó szert is használni.

Ha erőteljes gyomfüvek is csúfítják a gyepet, akkor ezeket most lehet eltávolítani, s helyére, a pőre földre fűmagot vetni. De jó megoldás egy alkalmas méretű gyeptégla elhelyezése is. A jobban felkészült kertészetekben lehet kis tételben is gyepszőnyeget vásárolni. Nem is drága, mert egy, nagyjából 15 kilós egy négyzetméteres gurigáért 1200-1500 forintot kérnek.

Érdemes a mohákat is irtani. Évente 2-3-szori erőteljesebb gereblyézéssel, az őszi sekélyebb és tavasszal erőtelesebb gyepszellőztetéssel és a vegyszeres gyérítéssel úrrá lehet lenni a heves mohatámadásokon. Vannak drágább készítmények és olcsóbbak is, ilyen a kertészeti vas(II)-szulfát heptahidrát. Mohásodás ellen hatékonyan védekezhetünk tíz százalékos vasgálic oldat kilocsolásával is.

Szerző: Czauner Péter

Forrásokért katt a képekre.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez