Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Irány a Gardenexpo!

Tegnap kezdődött az idei Gardenexpo, immár 6. alkalommal, bár én csak most voltam először. De nem utoljára!

A beengedő kapuknál a gépek egyike sem ismerte fel a jegyem vonalkódját, de némi egymáshoz küldözgetés után a biztonsági őrök szíve megesett rajtam, úgyhogy nem sokkal nyitás után belevetettem magam a kiállítás forgatagába.

Éppen akkor kezdődött egyik szakértőnk, Megyeri Szabolcs előadása a fűszerkertek építéséről, sok jó ötlettel, tanáccsal. Délután a kerttervezésről is beszélt, mindkét előadást a további két napon is meghallgathatják az érdeklődők. Szabolcs „Fűszerkert” c. könyve, és a most megjelent „Sírok gondozása” is kedvezményesen kapható a Cser Kiadó standjánál, sok egyéb új könyv mellett.

A nagyszínpad másik előadója a kertészeti és virágkiállítások látogatói előtt már jól ismert Hegedűs Ágoston volt, aki „Jó földjeiről” tartott bemutatóval egybekötött előadást. A közönség éber tagjai a végén 1-1 jó válaszért saláta- és karalábépalántákat, és persze Jó földet nyerhettek.

Látszik, hogy még nagyon a kerti szezon elején vagyunk, már ami a növényeket illeti. Szobanövények mellett csak néhány sziklakerti meg korai palántát lehet kapni, és persze a kiállítások elmaradhatatlan résztvevőjét, orchideát. Vetőmag és virághagyma van viszont bőven.

Kerti kisgépekből sincs hiány.

A kert kialakításához, szépítéséhez sok érdekes, látványos ötletet lehet találni. Egymást érik a jacuzzik, medencék, szaunák, csak győzzünk válogatni! Kedvencem a félbevágott malac alakú kád volt, amiben fával fűtött szál melegíti vizet.

A kerti bútorok többsége – számomra érthetetlen módon – fehér, de legalábbis nagyon világos, amit ilyen zárt kiállításon kívül legfeljebb dél-amerikai szappanoperák díszleteként, vagy fedett teraszon tudnék elképzelni, de kertben? Mindegy, a lényeg, hogy szépek, és sokan érdeklődtek is, ahogy láttam.

A karácsonyi dekoráció kicsit meglepett...

Praktikusabb megoldásnak tűnik a szilikon hálóval készült lebegő fotel, amit sajnos nem mertem kipróbálni.

Teljes kert vagy csak egy rész kialakítására inspiráló ötleteket találhatunk, egyik kedvencem ez a japánkert volt.

Nem kell sok hely a konyhakerthez

 Letisztult, egyszerű, szép

Aki csak kiegészítőkre, ötletekre vágyik, szintén nem csalódik: a legkülönbözőbb burkolatok, rusztikus tárgyak, kutak, kemencék közül válogathat.

Gyerekekkel is nyugodtan ki lehet menni: egyrészt az Orczy Kalandpark kihelyezett részlegében fáraszthatjuk le őket, másrészt időjárás- és gyerekbiztos játszóeszközöket is kipróbálhatnak. Ha türelmetlenkednének, elemmeghajtású bogarakkal minden bizonnyal lekenyerezhetőek.

Húsvét közeledtével dekorációs ötleteket is elleshetünk. 

 

A Gardenexpo egész hétvégén várja még az érdeklődőket, ma és holnap délután másik szakértőnk, Bálint Károly "Kertépítés a gyakorlatban" címmel tart előadást. Aki teheti, menjen, ha szerencséje van, még búvárnőt is láthat az egyik nagy medencében. Én sajnos lemaradtam róla:(

Részletes program itt

Hagymá(s)t az ablakba!

Fura időszak van mostanság. Január vége lévén sokan már a tavaszt várják, mások nem bánnák, ha lenne még egy kis tél. A növények sem igazán tudják, mitévők legyenek: a hóvirág már újévkor kibújt, sok növény hozza rügyeit, pedig a nagy fagyok még csak most várhatók. Legalábbis az előrejelzések szerint. Mindenesetre, akinek nincs elég türelme kivárni, míg a tavaszi hagymások kibújnak a kertben, vagy esetleg kertje sincs, hajtasson ilyen növényeket a lakásban.

Mikulásvirág

A mikulásvirág (Euphorbia pulcherrima) sok szobanövénnyel ellentétben nem a virágzatával, hanem színes felleveleivel díszít. Ma már számtalan formájú és színű fellevélváltozattal találkozhatunk. A legdivatosabb és legkeresettebb, az ünnepek jellegzetes színe miatt a piros, de létezik krémfehér, halványrózsaszín, sárgás változat is.

Illatok kertje

Ahogy közeleg a tél, egyre inkább elméleti síkra terelődik a kertészkedés. Ez jó alkalom arra, hogy eltervezzük, milyen legyen a kertünk jövőre. Az alábbiakban az illatos kert kialakításához adunk ötleteket.

Mindenkinek más a kedvenc illata. Van, aki a lilaakác bódító illatára esküszik és van olyan is, aki a tavaszi orgonaillattal nem tud betelni. Egy biztos, a kertben mindenképpen kell lenniük illatos növényeknek.

Lilaakác

Élő falak a kertben

A legtöbben a sövény szó hallatán az ékszertujára (Thuja occidentalis 'Smaragd') vagy a Leyland-ciprusra (Cupressocyparis leylandii) gondolnak. Ezek az örökzöldek általában kúp vagy ék alakúak, és így a későbbiek során beavatkozás nélkül nem tudnak zárt falat alkotni.
A sövényekkel eltakarunk vagy kiemelünk valamit a kertben. Először is el kell döntenünk, hogy örökzöld vagy lombhullató sövényt szeretnénk-e ültetni. Az örökzöldek előnye az egész éven át tartó takarás, de állandóságuk miatt monotonitás alakulhat ki kertünkben. A szabadon növő, lombhullató sövény előnye, hogy változatos formákat hozhatunk létre belőle. A sövényt összeállíthatjuk illatos, pillangócsalogató cserjékből.

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek