Februárban minden kerttulajdonos szembesül a kérdéssel: mi maradjon, és mit kell eltávolítani a kertből? Sokszor érzelmi okokból, máskor csak a szakmai hozzáértés hiánya miatt évekig meghagyunk olyan növényeket, amelyek elfoglalják a helyet az új növények és kialakítások elől. Tél végén, kora tavasszal, amint kilép az ember a kertbe, rengeteg tennivalóval találja magát szembe.

 

Március a metszés és az alakítás hónapja

Vannak feladatok, amelyeket mindenképpen el kell végezni: a gyep szellőztetése gépi vagy kézi gyepszellőztetővel, a szinte kötelező fűmagpótlás az év eleji indító trágyázással egy időben történhet. A gyepet ezután érdemes hengerelni. A rózsák metszésének szintén itt az ideje. A szakszerű rózsametszés kissé ijesztő látványt nyújthat, de a gazdag virágzás érdekében erősen vissza kell metszenünk a rózsatöveket. A szőlő és a gyümölcsfák metszése és alapos lemosó permetezése az egész éves munkánk sikerét befolyásolja. A permetlé kikeverésekor különös gonddal járjunk el! Túl kevés hatóanyaggal feleslegesen dolgozunk, túl sokkal pedig már veszélybe sodorhatjuk kertünk segítőit, a madarakat és a hasznos rovarokat. Ha nem bánunk biztos kézzel a permetezővel, inkább kérjük szakember segítségét. A kert beindításához hozzátartozik a szerszámkészlet átvizsgálása: a fűnyíró megtisztítása, olajcseréje, a kések, ollók élezése és a madáritató tisztítása. Akinél eddig nem volt egy kis kőedény a kerti csap alatt, amely felfogja a lecsöppenő vízcseppeket a madaraknak, az az idei évet mindenképpen ezzel kezdje. Nem kell nagy dologra gondolni, egy kis kőedény félig a földbe süllyesztve tökéletesen megfelel.

 

 

A kert megtisztítása

Ne vigyük túlzásba a tisztaságot! Gondoljunk arra is, hogy bár kertünk minden szegletét szeretnénk teljesen megtisztítani az ősszel lehullott lombtól, avartól, egy félreeső sarokban azért hagyjunk búvóhelyet a sünöknek. A gereblyézés során összegyűlt leveleket, ágakat és egyéb szerves hulladékot ne égessük vagy szállíttassuk el sok pénzért! Minden kertben ott a helye egy félreeső árnyékos zugban a komposztálónak. Ez lesz kertünk egyik legjövedelmezőbb része! Ahelyett, hogy fizetnénk a szerves anyagok elszállításáért, majd fizetnénk a termőföldért, most ezt mi magunk is előállíthatjuk. A kincset érő komposzt két év múlva kiváló, nagy tápanyagtartalmú szerves anyaggá érik, amiért kertünk minden növénye hálás lesz.

 

Ami nem megy, azt nem kell erőltetni

Vannak növények, amelyek az utóbbi években nem szereztek sok örömet a gazdáiknak. Ilyen például a monília tépázta meggyfa. Különböző betegségek sújthatják az égi rakétaborókát (Juniperus scopolorum 'Skyrocket'), a szilvát és számtalan más dísznövényt. Ezektől szabaduljunk meg és keressünk inkább egyszerűbb, a hazai klímához jobban alkalmazkodó növényeket! Ezek általában sokkal dúsabbak, üdébbek, ráadásul kevesebb gond van velük.

 

Hátradőlhetünk, a nehezén túl vagyunk

A kora tavaszi kerti munkákkal kertünk egész éves képét meghatározzuk. Ezért ne féljünk néha radikálisan beavatkozni, ez sokszorosan megtérül majd a virágpompában, édes gyümölcsökben és kertünk növényeinek harmóniájában.