A paradicsom az egyik legkedveltebb és legtöbbet használt étkezési növényünk.
A városi emberek nagy részének nincs kertje, de nagyon szeretne saját nevelésű zöldségfélét fogyasztani. Ez természetes, hiszen ez biztosan biotermék és teljesen érett állapotban fogyasztható. Az íze, illata sokkal intenzívebb, mint a kereskedelmi forgalomban kapható féléretten szüretelteké. Vitamin- és ásványianyag-tartalma pedig nagyságrendekkel magasabb, de talán a tudat a legfontosabb, hogy napról napra látjuk munkánk és gondozásunk eredményét.

"Gangparadicsom"

Miért érdemes paradicsomot termeszteni?
Mert viszonylag igénytelen, sokat és folyamatosan terem. Nemcsak haszon, de szép dísznövény is.

Vessünk vagy ültessünk?
Kezdő kertészként vásároljunk inkább palántát! Rendkívül sok fajta közül válogathatunk. Tapasztalataim alapján én a magasra növő „paradicsomfát” ajánlom.

Miben neveljük?
1 tő beültetéséhez minimum 25-30 átmérőjű edény szükséges, de lehet ennél nagyobb is. Lényeges, hogy az edény alja mindig ki legyen lyukasztva, és feltétlenül alátéttel együtt használjuk.

Milyen földkeveréket készítsünk?
Laza szerkezetű földhöz adjunk komposztált szarvasmarhatrágyát 3:1 arányban. A palánta kiültetése után a termőközeg felső 2 cm-ébe keverjünk virágzó növényekhez használatos, tartós hatású műtrágya-granulátumot.

Hogyan gondozzuk?
A paradicsomtő mellé szúrjunk támkarót a földbe. Nagy növésűek mellé minimum 150 cm magasat.
Folyamatosan kötözni kell, de csak lazán, nehogy eltörjük vagy elszorítsuk a hajtásokat. A növény növekedésével párhuzamosan legalább két alkalommal pótoljuk a műtrágya-granulátumot. Amikor a gyökérzet nagyon átszőtte a földet, helyette a folyékony az ideális megoldás, a flakonon megadott adagolás szerint. Az edényben nevelés miatt sokszor öntözzük, naponta akár többször is!

Amit még tudni kell
A minél ízletesebb termés érdekében a legnaposabb helyre tegyük a növényt.
Rendszeresen távolítsuk el az úgynevezett hónaljhajtásokat, amelyek a levélzet tövénél nőnek.
Ez azért fontos, mert így a növény energiája a termés nevelésére összpontosul, nem pedig a zöldrészekre. Az edényben nevelt paradicsomot a gombabetegségek nehezebben támadják, mint a szabadföldit. Ennek az az oka , hogy a növényi részek nem érintkeznek a földdel, és minimális a felcsapódó, spórákat hordozó víz mennyisége. Az optimálisan táplált növény ellenálló képessége erős. Ha mégis találkozunk beteg levéllel, azt távolítsuk el, így megelőzzük a további fertőződést. Saját tapasztalatom alapján állítom, bőséges, egészséges és ízletes termés lesz a munka jutalma.