A zsálya (Salvia officinalis) az egyik legrégebbi gyógynövény. Ezt bizonyítja latin neve, hiszen a ’salvia’ jelentése gyógyítani.

Az ókori görögök és rómaiak a rozmaringgal együtt húsok tartósítására használták, az akkori gyógyászatban főleg izzadásgátlóként alkalmazták. Dél- és Közép-Európában a középkor elejétől termesztették a kertekben fűszer- és gyógynövényként.

Az ajakosvirágúak (Labiatae) családjába tartozó, évelő, örökzöld félcserje 80 cm magasra is megnő. Szára fás, szőrös levelei hosszúkásak vagy oválisak, színük szürkészöld. A hajtásvégeken nyíló virágok az ibolyakéktől a világoskékig változhatnak. Erős fűszeres, enyhén keserű aromájú növény. Míg Dél-Európában tömegesen terem, nálunk termeszteni kell. A fiatal növény kezdetben rendkívül lassan fejlődik, magas hőmérsékletet, nedvességet igényel. A több éves bokrok már jól tűrik a szárazságot, de fényigényük továbbra is nagy. A zsálya árnyékban megnyúlik, a levelek elhalványodnak, és illóolaj-tartalma is jelentősen csökken.

Illóolaja tujont, kámfort, borneolt, eukaliptolt, linaloolt tartalmaz. A zsályának ezenkívül még nagyon sok hatóanyaga ismert: pl. cserzőanyagok (rozmaringsav, oleánolsav), diterpének és flavonoidok. E sok minden jónak köszönhetően felhasználása is rendkívül széleskörű.

Forrázata torokgyulladásnál, szájbetegségeknél öblögetésre, belsőleg pedig izzadás és bélhurut ellen nagyon jó. A zsályalevél nyugtató és vérzéscsillapító hatású. Teája köhögés és rekedtség ellen javasolt. A levél nedvével rovarcsípéseket és kisebb duzzanatokat kezelhetünk, a bőrön lévő foltokat elhalványíthatjuk. Egy csésze zsályatea étkezés után serkenti az emésztést.
Fürdőként aranyérbántalmak ellen hatásos.

A zsálya szárított levele ruhák közé rakva elűzi a rovarokat.

Tujontartalma miatt terhesség és szoptatás alatt nem javasolt! Túladagolás esetén epilepsziás görcsök, szédülés, szívpanaszok, gyomorproblémák léphetnek fel. Napi 6 grammnál többet nem szabad fogyasztani belőle.

Leveleit felhasználhatjuk frissen és szárítva is. A konyhában is széleskörűen alkalmazható, de erős aromája miatt óvatosan bánjunk vele. Virágait salátába keverhetjük. Bármilyen húshoz, sajtokhoz, tésztafélékhez finom.

Nálunk a legnagyobb kedvenc a baconba csomagolt zsályás csirkemáj, mely létét a véletlennek köszönheti. Mindig rozmaringgal csináltam, de egyszer már a főzés kellős közepén derült ki, hogy elfogyott. Csak zsálya volt itthon a hasonlóan illatos cuccok közül, gondoltam, nagy baj nem lehet. Hát nem is lett! Azóta vagy csak zsályával (meg egy kis frissen őrölt fekete borssal), vagy zsályával ÉS rozmaringgal készítem. A csirkemáj egyébként kicserélhető aszalt szilvára, úgy se rossz.

Még teljesebb zsályakörképért katt ide.