Eddig úgy tudtam, hogy a ciklámen télen virágzó szobanövény, de legnagyobb meglepetésemre egy kertben megláttam, augusztus elején. Árnyas helyen, egy fa tövében virított egy maroknyi ciklámen színű ciklámen.

A neten kutakodva mindenhol azt olvastam, hogy a hűvös idő beálltával, októberben, novemberben kezd virágozni, és januárig nyílnak fehér vagy élénk rózsaszín, gyakran illatos virágai. Megkérdeztem szakértőnket, Bálint Károlyt, mitől bolondulhatott meg a ciklámen. Azt a választ kaptam, hogy a szokatlanul hűvös nyár felborítja a növények hormonháztartását, ezért a virágzási idejük is változhat. Még korábbra tolódhat a növények virágzási ideje, ha hidegebb klímájú területen élnek.

És tényleg, ezeket a ciklámeneket Észak-Magyarországon, erdőszélen, északra néző hegyoldalban láttam. Úgy látszik, mindenre van magyarázat…

A ciklámenről érdemes tudni, hogy a kankalinfélék családjába tartozó nemzetség. Neve az ógörög kerék, kör (cyclos) szóból ered. Népies nevei a kanrépa, disznórépa. A ciklámen gyöktörzse mérgező vegyületeket tartalmaz, ezért bőrirritációt okozhat. A kisgyerekeseknek jó tudni, hogy nagy mennyiségben fogyasztva hányást, hasmenést, rosszabb esetben idegbénulást okozhat. Régen, megsütve afrodiziákumként használták. A terhes asszonyoknak pedig a ciklámenre még rálépniük sem volt szabad, nehogy ártson nekik a növény mérge.

A legtöbb faj főleg Európa mediterrán éghajlatú területein, illetve a Közel-Keleten Észak-Afrikában él. A Magyarországon élő egyetlen őshonos faj, az erdei ciklámen (Cyclamen purpurascens) szigorúan védett!

Szobanövénynek a szobaciklámen (Cyclamen persicum) fajtái közül választhatunk. Késő ősszel kezd virágozni, és májusig gyönyörködhetünk élénk vagy halvány rózsaszín, lila, esetleg fehér virágaiban.

A ciklámen árnyékkedvelő, hűvös, párás környezetben, laza szerkezetű, jó vízelvezetésű talajban érzi jól magát. Virágzás idején tartsuk 10-15 ºC-os helyen, pl. két ablakszárny között, vagy fűtetlen verandán, gyakran öntözzük, de a növény szárát, leveleit, virágját és a gumóit ne érje közvetlenül a víz, és kerüljük a pangó vizet is, mivel a ciklámen érzékeny a botritisz- és a szürkepenész-fertőzésre. Nyár elején magot érlel, magról is szaporítható. A nyári nyugalmi időszakban csak mérsékelten öntözzük.

 Forrás: itt és itt.