Az V. kerület egyik legforgalmasabb csomópontjától, az Astoriától csupán néhány lépésre bújik meg a Károlyi kert, melyet a Ferenczy István utca, a Magyar utca, a Henszlmann Imre utca és a Károlyi-palota épülete határol. Ha valaki nem ismeri, tényleg szinte csak véletlenül bukkan rá. Pedig nagyon is érdemes felkeresni.

A palotát 1768-ban Károlyi Antal vásárolta meg, ettől kezdve a Károlyi család tulajdonában volt a kerttel együtt, melyet 1919-ben Károlyi Mihály megnyitott a nagyközönség előtt. A történelem sodrásában újra bezárták, aztán megint kinyitották. 1932-től közkert.
A metróépítés miatt az 1970-es években a növényzet nagy része elpusztult. Újabb felújítások következtek, míg a kert mostani formáját 1996-ban, Wild János tervei alapján nyerte el.

A kert minden oldalról, összesen öt kapun át közelíthető meg. A Magyar u.- Ferenczy I. u. sarkán lévő díszes kapun át rögtön játszóterekbe botlunk. A legkisebbeknek valót borostyános kapu és sövény választja el a kerttől.

A növényzet nagyon gazdag. Dús koronájú fák vetnek árnyékot és biztosítják a jó levegőt.

Élemedett korú fákat jócskán találunk, pl. ezüstjuhart, vadgesztenyét, jegenyét és hársat.

A kert szinte szabályos téglalap alakját szépen töri meg a sok hullámvonal, melyet a füves-virágágyas területek, a sövények és az utak alkotnak.

A központi szökőkútnál az arányok kicsit eltolódtak: a medence méreteihez képest vékonyka vízsugár igyekszik a magasba, de ne legyünk szigorúak: legalább van... Egyébként a szökőkutat keretező záporvirág-koszorú nagyon szép.

Az ágyásokat nem túl sok fajta egynyári virág díszíti de nagyon színes, ízléses kompozíciókban. 

Az utakat dézsás növények - pl. leanderek, pálmák - is szegélyezik. A mediterrán hangulatot fokozzák a gyönyörű edényekbe ültetett fűszernövény-csoportok. 

Az egymástól kellő távolságban elhelyezkedő padokon bizalmas beszélgetések is folytathatók, nem lógnak egymás szájába az olvasni, nézelődni vagy életbevágóan fontos dolgokat megbeszélni vágyók.

Mindenkinek csak ajánlani tudjuk, hogy látogasson el ide. Reggel 8-tól sötétedésig nyitva van. Igaz, délelőtt belefuthatunk a környékbeli óvodásokba, akiket saját udvar híján itt legeltetnek, de ők szépen eloszlanak a játszótereken, mi pedig élvezhetjük a zöldet, az illatokat és némi vízcsobogást.

A kert történetéről és növényvilágáról további részleteket itt olvashatsz.