Miután az utóbbi időben mediterrán viszonyok uralkodnak, azt mondanám, üljünk le a pálma-, citrom- vagy narancsfánk alá, kortyolgassunk jeges italokat, esetleg meleg teát.

- Ha mégis kerti munkára adjuk a fejünket, először is locsoljunk meg mindent, persze csak hajnalban vagy késő este. A cserepes és ámpolnás növényeket egyszerűbb, ha vízzel teli vödörbe merítjük addig, amíg már nem szabadulnak fel kis levegőbuborékok.

- Bár jobban járt, aki már megtette, még szamócát is ültethetünk. Az öregebb tövekről a beteg leveleket vágjuk le, és adjunk komposztot a növényeknek. Még jobb, ha új szamócaágyást készítünk: a mélyen fellazított talajhoz keverjünk komposztot. Legalább háromévente cseréljük ki a növényeket.

- A málnásban az idén letermett öreg vesszőket a talaj szintjéig vágjuk le. A növény közvetlen közelében ne gyomláljunk, mert ha megsérül a gyökere, könnyen megfertőződhet, ami a vesszőket is megbetegíti. A gyomokat inkább mulcsozással - pl. a lenyírt fű szétterítésével - nyomjuk el, így a talaj sem szárad ki olyan könnyen. Sokan nem kedvelik, mert nem a legszebb látvány, de olcsó, és helyben van...

- A kert árnyékos részein a lehulló leveleket és kisebb ágakat a fák és cserjék alatt hagyhatjuk. Ahogy az erdőben, néhány hónap alatt mulcsréteget képeznek a talajon.

- Aki pedig szombaton Eger környékén lesz, netán a Bükkben hűsöl, és egy kis melegségre vágyik, látogasson el Noszvajra, ahol a Gazdaházban az üstök mellé állva ki lehet próbálni a szilvalekvár készítését hagyományos kézi keveréssel. Az emésztést serkentő és vértisztító szilva aszalásából is ízelítőt kaphatunk, kemencében sült szilvalekváros süteményeket, pl. mocskos tésztát kóstolhatunk.

A Noszvaji Szilvanap további részletei itt.

Szép hétvégét!