Parkokat bemutató sorozatunk immár vidéki látnivalókkal is bővül: elsőként a keszthelyi Festetics-kastély kertjében sétáltunk. Ez a park kicsit más, mint az eddig megismertek. Itt nincs játszótér, igaz, az ösvényeken lehet fogócskázni, a fák között bújócskázni, de a park inkább történelmi és kulturális értékeiért nevezetes.

A Festetics-kastély építését 1745-ben Festetics Kristóf kezdte. Az akkor 34 termes épületet a XVIII-XIX. században háromszor átépítették, bővítették, és így nyerte el mai formáját. Ez az egyik legjobban karbantartott barokk kastély, 101 helyiségével a három legnagyobb egyike  Magyarországon.
A Festetics-kastély ma múzeum és konferenciaközpont. Állandó és időszaki kiállításait évente mintegy 200 ezer látogató tekinti meg.

A kastély parkjába a díszes főkapun juthatunk be. Évente mintegy 70 ezer egynyári virágot ültetnek ki a nyírott pázsitba illesztett ágyásokba.

Az előkertet vadgesztenyefák, török mogyoró, orgonák, fekete fenyők és más fák, bokrok mellett két japánakác, Festetics György gróf mellékalakokkal kiegészített bronzszobra és egy nagy szökőkút díszíti.


A park több évszázados fáinak lombjai alatt nyári estéken klasszikus színházi előadásokat láthatunk, vagy gyertyafényes, zenés éjszakai kastélylátogatáson vehetünk részt.


A kastély szobrokkal díszített nyugati homlokzatával szemben franciakert, mögötte pedig egy tízhektáros angolpark húzódik. A sétányok a park ősöreg fái között kanyarognak, a legrégebbi fa egy mocsári tölgy, de a kínai páfrányfenyőket is Festetics György (1755-1819) idejében ültették.

A parkot a Festetics-család céltudatosan szépítette, gazdagította növényritkaságokkal is. Több mint 50 fa- és bokorfaj, egy tavacska és kis vízeséssel kiegészített sziklakert található itt. A park további nevezetessége a híres oroszlános kút, amelyből nyáron friss, iható víz csorog.

A kastélykert hátsó felében áll a kocsiház és istálló díszes épülete, amelyben a Hintómúzeumot találjuk. Itt jelenleg egy időszakos Munkácsy-kiállítás látható (2011. április 29.–2011. október 1.)

A kastélyparkban évek óta szerveznek szabadtéri színházi előadásokat. A rendezvényt, a Keszthelyi Nyári Játékokat Básti Juli és Puskás Tamás indította el 15 évvel ezelőtt. Idén Neil Simon Pletykafészek és Stephen Sondheim Egy nyári éj mosolya c. darabját mutatták be.

Ha valaki a parkról kertészeti, tájépítészeti szempontból szeretne többet megtudni, akkor ajánlom ezt az írást.