Szinte nincs olyan kert, ahol ne lenne füves terület, mert ez a legideálisabb természetes mozgástér és pihenőhely. Növényzet is párosul a pázsithoz, amelyet ágyásokba, csoportokba, esetleg szoliterként ültetünk. A gyepet a könnyebb fenntartás érdekében és az esztétika kedvéért ajánlatos valamilyen anyaggal elválasztani. Ennek vonalvezetése, minősége meghatározza a kert arculatát.

Milyen szegélyek közül választhatunk?
Ízlésünktől és pénztárcánktól függően a szegély anyaga lehet műanyag, fém, fa, terméskő, beton vagy tégla.

Mit ajánlok?
A legtartósabbak, legcélszerűbbek: a fektetett tégla formájú térburkoló kő (betontermék), a terméskő, a fagyálló tégla. Lényeges szempont, hogy szélességük minimum 10 cm, maximum 15 cm legyen. Ezek a méretek garantálják a kényelmes szegélynyírózás, ollózás nélküli fűvágást. A széles szegély túl hangsúlyos vonalat ad, ami zavaró a zöld területben.

Mi alapján döntsük, el melyiket építsük be?
A legesztétikusabb, ha a kerti út, járda burkolatával megegyezőt, vagy harmonizálót választunk. Például egy homokszínű betontérkő-burkolathoz 10cm x 20cm-es, szintén homokszínű, a burkolattal megegyező köveket, szürke esetén szürkét, barna esetén barnát stb. Színárnyalatos köveknél maradhatunk a burkolattal megegyező, de árnyalatok közül kiragadott homogén színnél is. Aki jobban szereti a színkavalkádot és a vibrálást, nyugodtan kombinálhatja a színeket, akár a kert bizonyos egységeinek elkülönítésére is. Arra azért ügyeljünk, hogy túl nagy kontraszt ne legyen! A nyugodt, egyszerű környezet híveinek a semlegesebb zöldet ajánlom. Lehetőleg ne vegyítsük egymással a terméskövet, a betonterméket és a kerámiát, mert nem illenek össze!

A beépítés technikája
Saját magunk csak abban az esetben végezzük el a beépítést, ha tudunk szintezni, kitűzni, és rendelkezünk olyan géppel, koronggal, amellyel el tudjuk vágni a szegélyelemeket. Feltétlenül finom szemszerkezetű, földnedves betonalapot készítsünk 6-7 cm vastagságban, amire azonnal fektessük rá a szegélyt. Oldalait szintén betonnal támaszuk meg 2 cm-es váll kialakításával, 70 fokos szögben lehúzva. A kő tetejétől minimum 3 cm maradjon el, onnan indítsuk a betontámasztást. Az így szakszerűen beépített szegély mellett a fű nem ég ki. Tartsuk nedvesen a betont legalább 5 napig a tökéletes kötés érdekében. Íveknél, töréspontoknál „össze kell vágni” az elemeket a nagy hézagok elkerülése végett.

A tapasztalat azt mutatja, hogy a szegélyépítési munkákat érdemes inkább szakemberre bízni.