Az emberek többsége vonzódik a mediterrán világhoz. A sok virágzó növény szépsége, illata erősíti a pozitív gondolkodást és boldogabbá tesz. A leander tökéletes képviselője e világnak.

Mik az igényei?
A közhiedelemmel ellentétben rendkívül igényes cserépben nevelve. Ez teljesen logikus, hiszen viszonylag kis mennyiségű termőközegben az erőteljes növekedésű, dúsan virágzó növénynek sok tápanyag -utánpótlásra és vízre van szüksége. Napos helyen a legszebb.

Hogyan gondozzuk?
Átteleltetés után, amikor kitesszük a szabadba, azonnal szórjunk a földjére tartós hatású műtrágya- granulátumot. Az elszáradt, beteg részeket távolítsuk el! Szükség esetén, például tetvek támadásakor, permetezzük le növényvédő szerrel. A sok öntözés hamarabb oldja ki a tápanyagot a műtrágyából, ezért több alkalommal is pótolni kell. A növény lassúbb fejlődése, nehezebben kinyíló virágai jelzik ennek esedékességét. Augusztus végétől csak esetenként, folyékony tápszert tegyünk az öntözővízbe. Átteleltetés előtt nem szabad „túletetni” a növényt. A hőmérséklet csökken, a napfényes órák száma kevesebb, a leander vegetációja lassul.

Hogyan metsszük?
Sokszor tapasztaljuk, hogy a fás részek végein nőnek csak hajtások, levelek. Ennek oka a metszés elmaradása. Az elhanyagolt növényt drasztikusan vissza kell vágni, így lehet elindítani az intenzív hajtásfejlődést. Előzzük meg ezt a beavatkozást! Tapasztalataim szerint kétévente esedékes a leander intenzív metszése. A növényen lévő virágrügyeket veszem figyelembe. Körülbelül 50%-át hagyom meg, a többi hajtást alakítom, fiatalítom. Tavasszal ideális elvégezni. A megmaradók korán, de júliusban a visszametszett részek is virágoznak.

Mikor és hogyan ültessük át?
Ha a növény gyökerei teljesen átszőtték a földet, szinte nem maradt termőközege, eljött az átültetés ideje. Lehetőleg maximum két mérettel nagyobb cserépbe ültessük! Nem érdemes túl sok plusz termőközeget biztosítani, mert a gyökér indul intenzív fejlődésnek a növény többi részének rovására. A földbe 25%-ban keverjünk komposztált marhatrágyát. Az az ideális, ha a leandert a teleltetés előtt ültetjük át.

A növény fiatalítása
Van egy bizonyos határ, amikor már nem akarjuk nagyobb edénybe ültetni, mert nem tudjuk mozgatni, vagy akkora a növényünk, hogy nem tudjuk átteleltetni helyszűke miatt. Saját tapasztalatomra támaszkodva a következő megoldást ajánlom: vegyük ki a növényt a cserépből, és a gyökérzet 20-25%-át vágjuk le! A zöld részeket is minimum ilyen arányban, de inkább erőteljesebben metsszük vissza!
Ezután ugyanakkora edénybe ültethetjük vissza.

Hogyan teleltessük?
A legtöbb embernek komoly problémát okoz, hova tegye télen a leanderét. Meleg, világos helyen megnyúlik, sínylődik, sőt el is pusztulhat. Több kertészet is foglalkozik növények átteleltetésével, de ez pénzbe kerül. Minimális fény, hűvös, páradús környezet a legideálisabb. Száraz helyen rendszeresen tetvesedik. Kisebb növényeknek a vízóraakna is alkalmas építmény. Öntözni ilyenkor is szükséges, nem száradhat ki a földje. Aki megfogadja a leírtakat, garantáltan gyönyörű lesz a növénye.