Kedvelem eme remek eledelt, mely veres, esetleg fekete levet ereszt. Rendre szedek gyermekemnek… is. Na jó, nem mekegek tovább.

A fekete szeder a málnához hasonló, tüskés cserje, de már létezik tüske nélküli változata is. Több mint 100 faját ismerjük csak Európában, de igen elterjedt Észak-Afrikában, Észak-Amerikában és Ázsia Európához közeli területein is. 

A bogyóban C-, B1- és B6 -vitamin található, valamint kalcium, kálium, foszfor, magnézium, vas, mangán és cink is. Nagy mennyiségben tartalmaz immunerősítő és gyulladáscsökkentő hatású flavonoidokat. Bizonyítottan öregedésgátló, késlelteti az időskori szellemi leépülés kialakulását. Emellett kimutatták még őszülés-késleltető hatását is: a szeder hatóanyagai elősegítik a sejtek helyes anyagcseréjét, így biztosítva a hajhagymák egészségét.

A levele is gyógyhatású, a belőle készült tea izzasztó, hasmenés ellen, salaktalanítóként és vizelethajtóként is alkalmazzák. Főzete gyulladáscsökkentő öblögető, használják szájnyálkahártya- és fogínygyulladás kezelésére, valamint aranyér elleni ülőfürdőhöz.

A fekete szeder frissen fogyasztva a legfinomabb. Általában az az érett termés, amely már enyhe húzásra is a kezünkben marad. A bogyó nem utóérő, a leszedett gyümölcsöt minél hamarabb fel kell használni. Jól fagyasztható, de készíthetünk belőle lekvárt, szörpöt, sőt likőrt is.

Egyetek rengeteg fekete szedret! 

Forrás: innen