Kaptam egy köremilt a szokásos „egy próbát megér” címmel. Mindig elhatározom, hogy az ilyesmit olvasatlanul kitörlöm, mert nem érdekel, milyen szörnyűségek érnek, ha nem küldöm el azonnal legalább 10 embernek. Vagy mégis? Sajnos, a kíváncsiság felülkerekedett, de most kivételesen nem dühöngtem hosszú percekig. Az infó ugyanis annyi volt benne, hogy a vanília illatát utálják a szúnyogok. Ha ez így van, érdemes megnézni, hogyan burkolhatjuk vanília-illatfelhőbe környezetünket. Igaz, idén nem sok szúnyoggal találkoztunk, de ha működik a dolog, később is jó lesz.

Elsőnek nyilván az eredeti vanília (Vanilla planifolia) jut eszünkbe. Ezt csak azért nem ajánljuk, mert egy icipicit babrás e trópusi orchidea termesztése mifelénk. Ha nincs megfelelő mexikói kolibrink a beporzáshoz, megtehetjük kézzel, de csak a nap egy bizonyos órájában. Ha sikerül, termés akkor is csak 3 év múlva várható. Ráadásul a vanília jellegzetes illata-íze további több hetes macera eredménye: forrázás, bugyolálás be, majd ki, szárítás a napon, ilyesmi… Nem véletlenül mérik aranyárban.

Úgyhogy térjünk vissza a valóságba, és nézzük meg, mit tehetünk vaníliaügyben a szúnyogok ellen.

 

A kertben a legegyszerűbb megoldásnak a nyári orgona (Buddleia) tűnik, melyről írtunk már a blogban. Gyorsan fejlődik, nem túl igényes, szeptember végéig virágzik, és átható vaníliaillatot áraszt.

A teraszon vagy az erkélyen segítségünkre lehet a vaníliavirág (Heliotropium arborescens), mely a napos, szélvédett helyeket kedveli. Nem túl igényes: ha földje állandóan nedves, záporeső nem éri, elhervadt virágait eltávolítjuk, még ősszel is virágzik. Néhány év alatt akár kis fává is nevelhetjük. Hajtásdugvánnyal könnyen szaporítható, de a palánták a félárnyékot kedvelik, amíg meg nem erősödnek.

A lakásba is bevihetjük a vaníliavirágot illatozni, de egyszer ennek is vége. Akkor pedig jöhet a legegyszerűbb megoldás, melyet az e-mailben írtak: minden helyiségbe 1-1 zacskó vaníliás cukor, a szúnyog meg huss! Aki nem hiszi, járjon utána és számoljon be a tapasztalatairól!

A vaníliáról egyéb érdekességek itt és itt.