Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Rendszeresen érkeznek hírek különböző törvények, rendeletek módosításáról, amelyek nagymértékben befolyásolják a gazdák mindennapjait. Az Agrár Akadémia Webkonferencia éppen az ilyen új helyzetekben segít eligazodni a rendezvényeken résztvevő gazdáknak. A következő webkonferencia július 14-én kerül megrendezésre, ahol az EKÁER módosításokról lesz szó, valamint arról, hogyan érinti ez a mezőgazdasági termelőket, fuvarozókat, traktorosokat.

Az EKÁER-t 2016. január 1-jén vezették be, de márciusig csak próbaüzem volt, a hatóság még nem büntette az EKÁER szám nélkül szállítókat. Onnantól azonban élesben működik a rendszer, és mint minden szabályozás esetében, itt is szükség van időről-időre módosításokra, a szabályzat bővítésére.

Az EKÁER esetében augusztusban érkezik el ez az időpont. Az egyik legfontosabb változtatás, hogy amíg idáig csak az útdíjköteles, 3,5 tonnát meghaladó szállító jármű esetén kellett bejelenteni a fuvart, augusztus 1-től már a nem útdíjköteles, 3,5 tonnát elérő járművek esetében is él a bejelentési kötelezettség.

Több, apróbb módosítás is érkezik, illetve új szankciókat vezetnek be, amelyek ismerete fontos lesz a fuvarozók, traktorosok, de igazából mindenki számára. Agrár Akadémia Webkonferencia keretében ezekről a változásokról tart előadást Jancsa-Pék Judit, a LeitnerLeitner tanácsadója, akitől a rendezvény során kérdezhetnek is a résztvevők.

Ha fel szeretné tenni kérdéseit a változásokkal, módosításokkal, új törvényekkel kapcsolatban, most megteheti!

Jelentkezni és véglegesíteni a regisztrációt 2016. július 13. éjfélig lehet!

Mától egy izgalmas vendégposztsorozat indul itt nálunk. Régi kedves kollégánk, Attila nemrég önként vállalta, hogy kiköltözik a pusztába sasfészket őrizni, élményeit pedig több részben osztja meg velünk. 

Vol.1 - Bevezetés

Igen jó idő van. Ilyenkor a strandon volna jó a bikinik között! - kiált rám András, az őrzőpontként szolgáló tanya juhásza. Nekem meg eszembe jut, hogy ma, a sasőrzés harmadik napján zuhanyoztam először, egy fémbögre és egy lavór segítségével.

parlagi sas fészekőrzés
András

parlagi sas fészekőrzés

Ilyen ez a nomád élet, bár jómagam meglehetősen rutinos versenyzőnek számítok már. Húsz év metálgitározás alatt bőven hozzászoktam ahhoz, hogy egy hétig hátizsákból éljek. Szerencsére az időjárás sem nehezíti a dolgot, péntek óta verőfényes napsütés van a pusztán, jószerivel csak a biciklizéshez veszek fel pólót meg cipőt, egyébként egy szál rövidnadrágban simán el lehet lenni. Naptejet persze nem hoztam, de hát a tanyavilágban ki foglalkozik ilyen városi hívságokkal ugye. Az mindenesetre biztos, hogy a hátizsákomban található öt darab pólóból legalább hármat tisztán fogok hazavinni.

parlagi sas fészekőrzés

Az éjszaka jelenti az egyetlen kihívást öltözködés szempontjából. A hőmérséklet ilyenkor kegyetlenül le tud hűlni, és bár éjszakáztam már szabadban, arra azért nem vagyok felkészülve, hogy éjfél felé még a rendelkezésünkre bocsátott katonai sátorban is látom a leheletem, annak ellenére, hogy természetesen borozgattunk is kicsit lefekvés előtt. Szégyenszemre dupla zoknit kell húznom, mielőtt lefekszem aludni, és ilyenkor annyira nem nyugtat meg a tudat, hogy nekünk igazából szerencsénk van, szemben az előző csapattal, akikre négy-öt napig esett az eső egyfolytában. De amikor másnap Andrással beszélgetek, ennek az érzésnek már nyoma sincs, és azt gondolom, tényleg, miért is ne feküdnék ki a bikinis csajok közé, még ha pont itt, a mező közepén kissé tájidegennek is hatnának. Vagy a strand van kicsit messze.

parlagi sas fészekőrzés

Persze ez nem egy tunéziai nyaralás. Ott, a sivatagban még ennél is nagyobb hőingással kellene szembenéznünk, és ilyenkor hajlamos vagyok azt mondani, hogy a tuaregek aztán tényleg kemény fickók lehetnek, hiszen nap mint nap elviselik azt a klímát. Én csak fészekőrzésre jöttem, összesen egy hétre, hogy kiszabaduljak a városból, meg úgy általában a hétköznapi életemből erre a pár napra, szóval alapjában véve mégsem tudok semmit a nomád életformáról, hiába is tetszelgem itt a tapasztalt, sokat látott vándor szerepében.

Na jó, de mi ez a fészekőrzés, kérdezhetik többen. Elmondom szívesen. Van Magyarországon egy gyönyörű, fokozottan védett ragadozó madár, a parlagi sas, melynek megőrzéséért jelenleg a második fajvédelmi program fut. Testhossza 72-84 centiméter, szárnyfesztávolsága pedig akkora is lehet, hogy a kifejlett példányok átérnének egy megtermett férfiembert is tetőtől talpig. parlagi sas fészekőrzés

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, együttműködve a Hortobágyi, a Bükki és a Kőrös-Maros Nemzeti Park Igazgatósággal, a HELICON LIFE+ projekt keretében, önkéntesek bevonásával idén is fészekőrző akciót hirdetett, a Jászsági-, valamint a Dévaványai Különleges Madárvédelmi területen, illetve a Borsodi- mezőségben. Én az utóbbi helyre jelentkeztem, Seres Nándor természetőr csapatába.

 

parlagi sas fészekőrzés

A fészekőrzés elsődleges célja, hogy a parlagi sasok költőállományát – mely egyben az európai uniós állomány kétharmada – megóvjuk a fészkelési időszakban jelentkező emberi zavarástól, és az esetleges bűncselekményektől, mint a mérgezés, netán lelövés, fészekrablás. Emellett a megfigyelés során fontos adatokat gyűjthetünk a sasok életével kapcsolatban. Nos, ez az, amiért egy héten keresztül fémbögréből zuhanyozom, barátaim. Hogy miért érte meg ez, a folytatásból hamarosan kiderül!

Bővebb információ a programról:

http://www.mme.hu/onkenteseket-keresunk-parlagi-sas-feszekorzeshez-20160415-0722-kozott

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Az előző évekhez hasonlóan szerencsére idén is nagy leveleket hozott a tavirózsák királynője, az óriás tündérrózsa (Victoria cruziana). Egyik-másik átmérője eléri a 185 cm-t is!

Füvészkert óriás tündérrózsa Victoria cruziana

2016. július 1-jén ennek örömére 17:00 és 22:00 között,akik előre regisztráltak, felültethetik gyermekeiket a levélre, akik így pár percig vízitündéreknek érezhetik magukat. A biztonság kedvéért a keddtől péntekig a Viktóriaház zárva tart, nehogy megsérüljenek a levelek a nagy esemény előtt. (Bármilyen hihetetlen, sajnos évről évre vannak, akik nem bíznak a növény valódiságában, ezért a vizsgálódás közben beszaggatják a leveleket.)

Füvészkert óriás tündérrózsa Victoria cruziana

 A péntek esti program a Füvészkert honlapján megjelölt normál belépőjegyek megváltásával látogatható. Az előkészületek miatt pénteken 12:00-től zárva lesz a botanikus kert, és csak 17:00-kor nyit ki. A szerencsés regsiztrált gyermekeknek ajánlatos egy váltás ruhát vinni.

Aki erről most lemarad, ne szomorkodjon, várhatóan nemsokára virágokat is bont az óriás tündérrózsa, és akkor a leveleket is meg lehet majd csodálni.

A babás fotó nem a Füvészkertben készült, forrásért katt a képre.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Fogd a csokrot és fuss!

Na jó, futni azért nem kell, mindenesetre, aki holnap, 2016. június 28-án az országban bárhol szokatlan helyen egy virágcsokorba botlik, nyugodtan fogja meg, mosolyodjon el, vigye haza, vagy adja oda egy szívének kedves személynek.

virágot egy mosolyért csokor virágkötő

A hazai virágkötők - a tavalyi nagy siker után - ismét virágcsokrok ezreit helyezik el utcákon, köztereken, parkokban, hogy megtalálójuk arcára mosolyt varázsoljanak. Az apró figyelmességgel arra kívánnak rávilágítani, hogy a virágok fontos szerepet töltenek be mindennapjainkban.

Régi népélet naptára

Június - Szent Iván hava

26. hét:

- június 27. (László): „Jól figyeld meg László napját, jó előre megjósolja az idő járását!”

- június 29. (Péter, majd rá egy napra Pál): „Kaszát, sarlót készíts, mert Péter-Pál után már üres az udvar, teli a határ!” E napon a búza töve „megszakad”, azaz ideje aratni. Ugyanakkor Péter-Pál dologtiltó nap is volt, az aratást csak jelképesen kezdték meg. Az aratókat és a napszámosokat általában e napon fogadták fel.

Aki már nagyon szeretne férjhez menni, legyen éber: az a hajadon, aki elsőként hallja meg a harangszót, az év végéig biztosan elkel.

A héten már júliusba, Szent Jakab havába lépünk.

 - július 2. (Sarlós Boldogasszony): Az egykori sarlós aratás kezdőnapja. Ezen a napon a gyógyfüveket is sarlóval vágták le, majd megszentelték. Az aratás első napján először elmentek a templomba, majd a mise után a földeken vágtak egy rendet a búzába, és hazamentek. Másnap aztán ténylegesen beindult az aratás.

Forrásért katt a képre.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek