Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Régi népélet naptára

Július - Szent Jakab hava

29. hét:

- július 20. (Illés): E napon munkatilalom volt, mert attól féltek, hogy a mezőn dolgozókba belecsap a villám, a termést pedig elveri a jég. Ha ezen a napon dörög az ég, azt mondják, "Illés szekere zörög". A hiedelem szerint az Illés-napi eső miatt lyukas lesz a dió és a mogyoró.

- július 22. (Mária Magdolna): Ezen a napon esnie kell az esőnek, mert Mária Magdolna siratja a bűneit.

Forrásért katt a képre.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Vol.3 - A nomád higiéniáról

Egy hét melegvíz, áram, wifi, meg minden egyéb nélkül földi pokolnak tűnhet a civilizált, városlakó ember számára. Természetesen ez egyáltalán nincs így. Olyannyira, hogy pár nap után egész könnyen hozzá lehet szokni, ha az ember hajlandó alkalmazkodni a körülményekhez. Ugyanakkor a higiéniára így is lehet adni, csak megfelelő találékonyság kell hozzá.

A férfiak helyzete persze közmondásosan könnyebb ilyen helyzetekben. A mezőn a zuhanyzás egy gémeskút, egy, kötőjel kettő darab lavór, illetve egy fémbögre segítségével bármikor megoldható.parlagi sas fészekőrzés védett madár

Jó a búzatermés, de az áraknak nem fognak örülni a termelők

Megkezdődött a búzaaratás az országban. Hozzávetőlegesen az összterület 30 százalékán végeztek már a munkákkal. Időjárási anomáliák nem nehezítik a folyamatokat. A friss adatok alapján körülbelül 5,5 millió tonna, tehát átlag feletti mennyiség teremhet idén. Ez akár jó hír is lehetne, mivel azonban túlkínálat van és még inkább lesz a világpiacon, ezért az árakkal nem lesznek elégedettek a termelők. A Magro Gabonaindex (MGX) aktuálisan10290 pont fölött áll. A további részletekről, a hazai, illetve külföldi árutőzsdék történéseiről az alábbiakban olvashat. Részletesebb adatokért és a legfrissebb MGX-értékekért pedig kattintson ide>>.

Továbbra is 50 ezer forint körül alakul a kukorica termelői ára itthon, sőt a Magro.hu fizikai piacterén 50 409 forint volt az átlagár a 27. héten.

Ezzel szemben a termelők szempontjából aggasztóan kezd csökkeni a novemberi lejáratú, tehát új-termésű kukorica ára a hazai árutőzsdén. A július 1-i nyitóár, a tonnánkénti 46 400 Ft, már csak 43 500 forintnál járt a múlt hét végén. Ez 8,5 százalékos visszaesést jelent egy hónap alatt, minimális forgalom mellett.

Régi népélet naptára

Margit régi népélet naptára időjárás negyvenes nap
Antiochiai Szent Margit

Július - Szent Jakab hava

28. hét:

- július 13. (Antiochiai Szent Magit): Mérges vagy Pisis Margit napján gyakori a rossz idő, jégverés, záporeső, zivatar, ami mind veszélyes ilyentájt; vagy elveri a termést, vagy akadályozza az aratást. Ha ilyenkor nagy a szárazság, Margithoz könyörögnek esőért. Negyvenes nap is: ha e napon viharos, esős az időjárás, 40 napig ez várható. (Más források szerint mindez július 20-ára vonatkozik).

A sárgadinnye negyedik kapálását margitolásnak hívják.

- július 15. (Henrik): Ha északi szél fúj, tavaszra felmegy a búza ára, és drágaság lesz.

Forrásért katt a képre.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Vol.2 - A hely

Az ember fia csakhamar Szabolcska Mihállyá válik errefelé. Minden nap azon kapom magam, hogy giccses naplementéket fényképezek, és gyönyörködöm abban, hogyan nyugszik le a nap a Bükk csúcsai között. Bár a hegymászók hajlamosak dombocskáknak bélyegezni ezeket a tájakat, nem számít, nekem mindig is a szívem csücske marad ez a környék, és másodszor körbetekintve azért a Petőfi által többször versbe szedett Alföld sem tűnik annyira idegennek.

parlagi sas fészekőrzés élménybeszámoló program

parlagi sas fészekőrzés élménybeszámoló program

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek