Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Olcsó a búza, az aratás után sem lesz drágább?

Az őszi árpa aratása már elkezdődött, a búzára még várni kell, és sokan tényleg várják is ezt. Utóbbi ára elég kiszámíthatatlanul alakul hétről-hétre a világ árutőzsdéin, de középtávon már valamivel pontosabban megjósolható. A kereslet hajtotta kukoricaárak pedig kifulladni látszanak, bár a Magro Gabonaindexét (MGX) felfelé mozgatták a 24. héten. Pontos értéke 10 208 pont volt. A további részletekről, a hazai, illetve külföldi árutőzsdék történéseiről az alábbiakban olvashat. Részletesebb adatokért és a legfrissebb MGX-értékekért pedig kattintson ide>>.

A 24. hét elején még folytatódott a kukorica prompt árának növekedése, de ez a hét második felére megállt. Mindez szoros összefüggésben van azzal, hogy jelentősen csökkent a kereslet. Ám még továbbra is voltak tonnánként 45 ezer forint fölött megkötött adásvételek. Összességében mindez 43 ezer forinthoz közeli átlagárat eredményezett a Magro.hu fizikai piacterén.

Bár a kukorica ára nem nőtt a BÉT-en és maradt tonnánként 52 ezer forint a legközelebbi lejáratra, azt mindenképpen pozitívumként élhetjük meg, hogy minden egyes nap volt kimutatható forgalom a parketten. Végre voltak kötések - még ha nem is túl sok - az egész úgy funkcionált, mint egy valódi árutőzsde.

A hét elején még láttunk egy majd' 2 eurós drágulást, de aztán csökkenőre váltott az árfolyam Párizsban (MATIF/EURONEXT). A hét végére 181 euróig ereszkedett vissza az augusztusi kukorica ára. De csak ez a lejárat mozgott lefelé. A többi időhorizonton 1-2 százalékos erősödést láthattunk.

Régi népélet naptára

régi népélet naptára nyári napforduló szentivánéj egészség tűzugrás

Június - Szent Iván hava

25. hét:

- június 23. (Zoltán): a június 23-ról 24-re virradó éjszaka Szentivánéj, azaz Szent Iván (Keresztelő Szent János) napjának előestéje.

- június 24. (Iván): Nyári napforduló, tűzgyújtás és tűzugrás egészségmegőrzés és szerelemvarázslás céljával. Ilyenkor az örömtüzekkel ünneplik a fényt, elűzik a sötétséget. A gonosz elűzésére a tűzbe sok helyen gyógyfüveket, gyümölcsöt dobnak. Magyar népszokás a tűzbe vetett alma evése, mert aki azt elfogyasztja, nem lesz beteg. A Szent Iván éji tűzből parazsat vittek a kertbe meg a földekre, nehogy a káposztát megrágja a hernyó vagy a búza üszkös legyen.

Kép forrásához katt a fotóra.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Még mindig a kukorica húzza a gabonapiacokat

Az árutőzsdék és az árupiacok hírei között mostanság kiemelt szerepet kap az időjárás. Egymást érik az előrejelzések a várható termésmennyiségről és az olyan jellegű találgatások, hogy az aktuális és várható időjárás hogyan és milyen mértékben befolyásolja azt. Nos, ezek a várakozások a 23. héten tovább hajtották felfelé a kukorica árát. A búzapiacokon pedig továbbra is a stagnálás volt az uralkodó. A hazai fizikai gabonaárak nem változtak jelentősen. A Magro Gabonaindex (MGX) értéke a múlt héten 10 120 ponton állt. A további részletekről, a hazai, illetve külföldi árutőzsdék történéseiről az alábbiakban olvashat. Részletesebb adatokért és a legfrissebb MGX-értékekért pedig kattintson ide>>.

A kukorica belső keresletének növekedése felbátorította az eladókat. Növekedett a kínálati ajánlatokban az ár, ám ezt a vevők - az információink szerint - nem minden esetben voltak hajlandóak elfogadni. Így összességében nem növekedett az országos átlagár. Ez a 23. héten maradt valamivel 42 ezer forint felett tonnánként a Magro.hu fizikai piacterén.

Régi népélet naptára

széna dologtiltás időjárás

Június - Szent Iván hava

24. hét:

- június 13. (Antal): Dologtiltó nap; ha egy asszony ezen a napon lisztbe nyúl, kelés nő a kezén. Ha nagy esők jönnek, "Szent Antal elviszi a szénát!"

- június 15. (Jolán, Vid): Vitus vagy Vid napja is, aki a vitustánc, hisztérikus rohamok, őrjöngés, kígyócsípés, kutyaharapás esetében segít.

Úgy tartják, ilyenkor fordul meg az időjárás, amely egyben termésjósló is: jó idő esetén jó, rossz időben pedig rossz termés várható. Ha Szent Vid napján eső esik, hibás lesz az árpa. A megfigyelések szerint e napon gyakran zivataros, viharos az idő.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Itt a vége a kukorica drágulásának?

Tovább drágult a kukorica a világ árutőzsdéin májusban, míg a búzapiaci árakra inkább a stabilitás volt a jellemző, kisebb változásokkal. Mivel jók a terméskilátások, a folytatásban is stabil, enyhén csökkenő irány várható, de most már a kukoricára is. Magyarországon csendesen telt a május, de a kukorica kis mértékű drágulása miatt a fizikai piacon, a Magro Gabonaindexen (MGX) 1 százalékot emelkedett és 10218 ponton zárt.

Az áprilishoz hasonlóan májusban is emelkedtek kukoricaárak a világban. A fronthavi jegyzés Chicagóban (CBOT/CME) 3, Párizsban (MATIF/EURONEXT) 5,5, itthon 8,5 százalékkal lett drágább. De 12 hónapon belül bármilyen időtávon is vizsgáljuk a változást, pozitívak a mutatók. Egy év alatt mintegy 10-20 százalékkal lett drágább a termény piactól függően. Érdekes módon Magyarország jár élen a változásban. Nálunk plusz 24 százalékos a különbség. A „rally” eredményeként itthon 50 ezer forint fölé, Párizsban 170 euro fölé jutott a kukoricaárfolyam tonnánkénti ára, míg Chicagóban megközelítette a 160 USD-t. A Magro.hu fizikai piacán történtek is hasonló irányba mutatnak. Összességében 1,5 százalékkal, 43959 forintra növekedett a kukorica prompt átlagára májusban.

Némileg váratlan volt ez a globálisan kialakult egységes növekvő trend, így a továbbiakban inkább a stabilizálódás vagy az enyhe csökkenés a valószínűbb. Ebbe azonban az időjárás és a szója árának alakulása még bezavarhat.

A búzapiacok már az új terményt várják, bár nem túl nagy érdeklődéssel. És itt nem láthattunk egységes irányt a változásokban sem. A tengerentúlon stabilan, de enyhén negatívan, Európában inkább emelkedéssel, míg nálunk Magyarországon – forgalom nélkül – enyhe mínuszban zárta a múlt hónapot a búza. Ez 43 500 forintot eredményezett az étkezési búza és 42 500 forintot a takarmánybúza esetében.

Mivel idén is jó termés várható, hiszen a legfrissebb prognózis szerint 722 millió tonnára tehető a globális búzatermés - ami 5 millió tonnával több, mint azt előzetesen gondolták a szakértők - így jelentős drágulásra ezen a piacon sem lehet számítani rövid távon.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek