Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Egy kiállítás képei

2011. január 26-29. között rendezték meg a Magyar Kert, az Agro+MASHexpót és a Szőlészet és Pincészet kiállítást a Hungexpón.

Hóvirág

Emlékszem, amikor 10 évvel ezelőtt kertes házba költöztünk, legelőször hóvirághagymát hoztam a nagymamám kertjéből, hogy elültethessem. Még elképzelésem sem volt arról, hogy milyen stílusú lesz a kertem, milyen növényeket szeretnék, de hóvirágra feltétlenül szükségem volt. Azóta is minden évben már karácsony előtt lesem az ágyásokat, kibújtak-e már a kis, zöld levélcsúcsok.

 

 

Most újévre már az első virágok is megjelentek és a múlt heti melegben szépen sorban kinyíltak a hóvirágok. Az évek során elszaporodtak a kertemben, itt is, ott is felbukkantak. Nem győzöm csodálni a vakítóan fehér szirmokat, az üde zöld leveleket, egyszerre érezni kezdem a tavasz közeledtét… Egy kis csokor hóvirág most is a szobámban illatozik. (Bizony, a hóvirágnak erőteljes, édes illata van.)

A hóvirág (Galanthus nivalis) az amarilliszfélék családjába tartozó évelő. Kb. 1 cm-es hagymájából tél közepén keskeny, hamvaszöld levelek hajtanak ki. Ezzel szinte egy időben fehér bimbó bújik ki a levelek közül. A kifejlődött virág harangszerűen bókoló, három külső és három belső lepellevele (szirma) van. A külsők fehérek és csepp alakúak, a kicsi belsők zölden csíkozottak. Erdei sétákon tömegével láthatunk hóvirágot az avarban megbújva, de ne szedjünk belőlük, mert szigorúan védett. Ha szeretnénk hóvirágot ültetni a kertünkbe, hagymáját megvásárolhatjuk a kertészeti szakáruházakban.

 

 

Az első kapavágás

Van, aki minden tapasztalat nélkül, könyvekből és a netről tájékozódva kezd neki. Van, aki hosszú éveken keresztül tanulta az iskolában. Van, aki már gyerekkorában elleste a szüleitől, nagyszüleitől minden csínját-bínját. Van, aki 10 m2-t varázsol édenkertté a város közepén. Van, aki vidékre költözik, hogy saját gyümölcsöse, veteményese lehessen. Van, akinek csupán hétvégi kikapcsolódás. Van, akinek életforma. Így vagy úgy, de a kertészkedés teljesen különböző embereket ejt rabul. Ez a blog nekik, nekünk szól. Szakszerű tanácsokat kaphatunk kertészektől, apró trükköket leshetünk el amatőröktől, érdekes programajánlókat olvashatunk, vagy egyszerűen csak gyönyörködhetünk a növények, virágok fotóiban. 

Ezt a blogot együtt írjuk majd, hiszen az olvasók kérdései, észrevételei, témajavaslatai viszik igazán előre ezt a kezdeményezést. Azért, hogy tényleg támaszkodhassunk a „Kapanyélre”…

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek