Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Szívek a kertben

Bár családunkban kisebbik csemeténk miatt ma "csak" Bálint-nap van, jó alkalom arra, hogy szót ejtsünk egyik kedvenc növényünkről, a nagy szívvirágról (Lamprocapnos spectabilis, korábban Dicentra spectabilis).

szívvirág Valentin szerelem humusz

Nagymamám kertjében régen minden évben ott virítottak a filigrán rózsaszín szívecskék, de manapság valami miatt ritkán találkozni velük. Pedig Európában már a 19. század óta ismerik, amikor is Kelet-Ázsiából megkezdte hódító útját.

Nem tisztünk meg- vagy elítélni a Valentin-nap létjogosultságát, de az biztos, hogy - amint már egy korábbi posztunkban írtuk - Szent Bálintot anno a jó szándék vezette, amikor összeadta a szerelmeseket. Arról szegény nem tehet, hogy kivégzésének napja a konzumvilág fontos eseményévé vált, és a szerelmeseknek sem kell szégyenkezniük, ha megtartják ezen ünnepet. Az nagyobb baj, ha egy évben csak egyszer, február 14-én…

Ismét felvirradt a sokakat megosztó ünnepnap, amit mi a családban nem tartottunk soha. Ahogy a "kötelező" nőnapot sem, inkább a szorgos hétköznapokban próbálunk figyelni egymásra. Viszont az évek múlásával egyre megengedőbb lettem, mert végül is szeretni, szeretve lenni és ünnepelni jó. Ennek ellenére döbbenettel vegyített csodálkozással figyelem, ahogy a 18 évesem lázas készülődéssel várja február 14-ét, nem feltétlenül azért, mert az öccse Bálint...

560d9f8bbd8ba463ba0fd286e5823a31.jpg

A "Kell-e nekünk Valentin?"- témakört egyszer már körbejártam itt, most ebbe nem is szeretnék újra belemenni. Amennyiben tényként kezeljük, hogy minden alkalmat meg kell ragadni az ünneplésre, együttlétre, meglepetésekre, akkor viszont adjuk meg a módját!

Kell-e nekünk Valentin?

Idén is elérkezett a sokak szerint "fújmármegintegyamerikásbaromságminekeznincsennekünkelégmagyarünnepünk" Valentin-nap. Rendben, hagyjuk Valentint, nézzük meg, mit kezdhetünk Bálinttal! Nos, ha egy kicsit utánanézünk, hamar kiderül, hogy bizony nem ördögtől való ez az ünnep (sem).

vali2.jpg

Kankalin

A kankalin latin neve a "primus" szóból származik, azt jelenti, első, ebből arra következtethetünk, hogy korán nyílik. A nemzetség mintegy háromszáz fajának többsége kora tavasszal virágzik, a hóolvadás után az elsők között bontják szirmaikat.

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek