Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Másodvetés a biokertben

Az ökológiai kertekben soha nincs "üresjárat", a talajt mindig takarni kell. Ezt persze sokféleképpen elérhetjük, a zöldtrágyanövényektől a mulcsozásig, de legkellemesebb módja, ha folyamatosan termelünk.

Az ősz kezdetétől egyre több nyári zöldség kerül ki a kertből, felszabadítva helyét az őszi vetésű növényeknek. Nézzük, mivel pótolhatjuk a megüresedő helyeket:

Most jött el az ideje a leveleskel-palánta kiültetésének. Gyökere mélyre hatol, tavaszra porhanyós, jó szerkezetű talajt készít elő a vetéshez. Egész télen bent maradhat, hó alól is szedhető zöldség; tavasszal is ez az első zöld, amit a kertből ehetünk. A jövő évi paradicsompalánták érkezéséig terem. A fodros változat íze kevésbé intenzív, a toscan típusé viszont nagyon különleges. Külföldi főzős műsorok ünnepelt sztárja ez a zöldség, melyet KALE néven kereshetnek az interneten.

A nyár vége és az ősz számít a gyepgondozás legfontosabb időszakának. Ilyenkor lehet a gyephibákat javítani, közben el lehet végezni a felújítási munkákat. A forró nyár után nem szabad elspórolni ezt a munkát.

Legyen tél vagy nyár, Isztambulban, a bazárban, a hatalmas tömegben legfeljebb topogni lehet. Sebaj, bőven marad idő a nézegetésre. Kertbarát szemmel inkább a Fűszer- más nevén Egyiptomi Bazár kínál különleges érdekességeket. Az épületben szemnek, orrnak kápráztató csodákat lehet találni: olyan szárított, őrölt fűszereket, virágokat, más növényi részeket, amilyeneket nálunk legfeljebb az apró zacskókba zárt keverékekhez használnak. Itt viszont az alapanyagot teljes valójában lehet felismerni.

A mag és a szárítmány külön üzletág

Bár mostanában szamócát eszünk eperrel és fordítva, a változatosság kedvéért azért veszünk néha banánt is. Igaz, nem magyar gyümölcs, de egész évben kapható, ráadásul nem is túl drága, főleg, ha meggondoljuk, hogy szőröstül-bőröstül felhasználhatjuk.

A tavaszi feltöltődésre növényeinknek legalább akkora szüksége van, mint a tél végére lepukkant emberi szervezetnek. Miközben mi tömjük magunkba a medvehagymát, csírákat, savanyú káposztát, kertünkről sem szabad megfeledkeznünk. Tegnapi posztunkban már esett szó a tápanyagpótlásról, folytassuk a sort egy természetes lehetőséggel.

Naponta hatalmas mennyiségű, tápanyagban gazdag szerves anyag, soha el nem apadó forrás. Mi az? Az elefánttrágya! Ez a hatalmas állat rendkívül nagyvonalú az elfogyasztott táplálékkal: a hasznos anyagok nagy részét egyszerűen kiüríti. Napi 50-100 kg-ot. A növények nagy örömére.

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek